Can Ataklı: Talihli, 100 milyonun tamamını almalı

“İkramiye bilete değil, çekilişte kazanan numaraya çıkmıştır. Aynı numarayı taşıyan biletlerin satılmamış olması fark etmez”

Fotoğraf: AA

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiyenin çıktığı çeyrek biletin 100 milyon lira alması gerektiğini söyledi.

Milli Piyango’nun özel çekilişinde 100 milyon liralık ikramiye çeyrek bilete çıkmıştı. Talihlinin biletinin çeyrek olması dolayısıyla 25 milyon alacağı ifade edilmişti. 75 milyon liralık geri kalan paranın Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldığı belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ataklı, bugünkü köşe yazısında konu hakkında şu görüşlerini dile getirdi:

Yılbaşı büyük ikramiyesi olan 100 milyon lira, her zaman olduğu gibi yine çeyrek bilete çıktı. Ancak ne gariptir ki, aynı numarayı taşıyan 4 biletten sadece biri Manisa Akhisar’da satılmıştı, diğer üç bilet ise satılmayanlar arasında kalmıştı. “Milli” Piyango şirketi, satılmayan biletlerin ikramiye tutarı olan 75 milyon liranın Varlık Fonu’na verileceğini açıkladı.

Neden? Bu hangi kanunda yazıyor? Açıkçası ben bulamadım ama muhtemelen saray bu konuda kimsenin bilmediği bir yönetmelik çıkarmıştır. Ne çıkarmış olurlarsa olsun bunu yapmaya hakları yok.

Çünkü Milli Piyango gerçekten “milli” olduğu dönemde, eğer büyük ikramiye satılan bir bilete isabet etmezse satılmış bir bilete çıkana kadar çekilişe devam edilirdi.

Şimdi “milli” olmayan şirkete göre aynı numarayı taşıyan 4 biletten sadece biri satılmış ve ikramiye de ona çıkmış. Yani kural olarak ikramiye çıkmış sayılıyor, bu durumda satılmamış biletlerin ikramiyesi Varlık Fonu’na devredilir.

Eğer bu mantıkla ikramiyenin çıktığı kabul ediliyorsa, o zaman elinde büyük ikramiye çıkmış bileti olan vatandaş, ikramiyenin tamamını almalıdır.

Çünkü; biletler tam, yarım çeyrek olsa da sonuçta çekilişe 9 milyon 999 bin 999 numara katılıyor. Vatandaş bileti çeyrek de olsa, 10 milyon numaradan birini taşıyan ve kazanan biletin sahibidir. İkramiye bilete değil, çekilişte kazanan numaraya çıkmıştır. Aynı numarayı taşıyan biletlerin satılmamış olması fark etmez. Piyango şirketi, ikramiyenin tamamını kazanan o numaraya vermek zorunda olmalıdır.

Bunu bazı hukukçulara sordum. Kesin cevap veremediler ve “Böyle olması halinde başka sorunlar çıkabilir” dediler. Olsun, başka sorunlar çıksın. Bu iktidar artık milletin umudunu bile iç eder hale gelmişse, ne sorun çıkacaksa çıksın.

Tabii burada çok önemli bir soru daha var; Büyük ikramiyeyi kazanan çeyrek bilet sahibi acaba gerçek mi, yoksa o da şirketin seçtiği biri mi? Ne fena değil mi, “Milli” Piyango’yu öyle bir hale getirdiler ki, bundan bile kuşku duyuyoruz.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU