İran: İsrail ajanları, Trump'ı İran ile savaşa sokmak için Amerikalılara saldırılar planlıyor

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zarif, İsrail'in ABD ile İran savaşa sokmak için planlar yaptığına dair istihbarat elde ettiklerini öne sürdü

Fotoğraf: AA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ı İran'a karşı savaşa sokmak için İsrail tarafından planlar yapıldığına dair istihbarat elde ettiklerini iddia etti.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Zarif, "Irak'tan gelen yeni istihbarat, İsrailli ajan-provokatörlerin, Trump'ı sahte bir savaş nedeni ile karşı karşıya bırakmak için Amerikalılara karşı saldırılar planladıklarını gösteriyor" dedi.

ABD Başkanı Trump'a "Tuzağa karşı dikkatli ol" diye seslenen Zarif, İran'a karşı herhangi bir saldırının sonuçlarının özellikle İsrail için ağır olacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Ortadoğu'ya bombardıman uçağı gönderdi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'ye yönelik suikastın birinci yılı yaklaşırken "muhtemel bir İran tehdidine karşı" 2 "B-52H" tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağını Ortadoğu'ya gönderdiğini duyurmuştu. 

Twitter hesabından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Washington yönetimini "savaş bahanesi için komplo kurmakla" suçlamıştı.

"Irak'tan gelen istihbarat, savaş bahanesi üretmek için komplo kurulduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanan Zarif, İran'ın savaş istemediğini ancak ülkenin güvenliğine ve hayati çıkarlarına yönelik tehditlere de açık bir şekilde ve doğrudan karşılık vereceğini kaydetmişti.

Trump dönemi ABD ve İran ilişkileri

Trump yönetimi döneminde, İran ile ilişkiler gergin bir süreçte ilerledi. 

İlk olarak ABD, 2015'te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'te ayrıldı. 

2019 Ağustos ayında ise İran'a yönelik ilk yaptırım paketiyle İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

Daha sonraki aylarda ise ABD'den İran'a karşı bazı ekonomik yaptırımlar ve İran Devrim Muhafızları'nın "yabancı terör örgütü" listesine eklenmesi gibi hamleler geldi.

2019 Temmuz'da ise Birleşik Krallık donanması Cebeli Tarık Boğazı'nda İran'a ait bir petrol tankerine el koydu. Bunun üzerine İran misilleme olarak Basra Körfezi'nde Birleşik Krallık'a ait bir tankere el koydu.

Bu yılın ocak ayında, ABD'nin Bağdat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısıyla İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası iki ülke arasındaki ipler iyice gerildi.

Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra İran, Irak'taki bir ABD üssüne füze saldırısı düzenledi.

Ekim ayında ise Birleşmiş Milletler (BM), İran'a karşı 2007'den bu yana uygulanan silah ambargosunu süresi dolduğu için kaldırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU