Etiyopya'dan resmi itiraf: Protest şarkıcıya suikastın ardından güvenlik güçleri 76 kişiyi öldürdü

Raporda saldırgan bazı kişilerin "işkence ve kafa kesme eylemlerine karıştığına" dair iddialar da paylaşıldı

Haacaaluu Hundeessaa 15 Temmuz 2018'de Addis Ababa'da bir etkinlikte şarkı söylerken (Reuters)

Etiyopya'da devletin görevlendirdiği insan hakları komisyonu, protest şarkıcı Haacaaluu Hundeessaa'nın haziran 2020'de suikasta uğramasının ardından düzenlenen gösterilerde yaşanan kayıplara dair bilançoyu paylaştı.

Reuters'ın haberine göre komisyon cuma günü yaptığı açıklamada, haziran ve temmuz aylarında gerçekleşen eylemler sırasında güvenlik güçlerinin en az 76 göstericiyi öldürdüğünü ve yaklaşık 200 protestocuyu da yaraladığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyon ayrıca, çatışmalara karışan sivillerin de olduğunu ve bazı saldırganların insanları evlerinden sürükleyip etnik hakaretler savurduktan sonra bu kişilere işkence edip kimilerinin kafalarını kestiğini belirtti.

Raporda, saldırganların "gruplar halinde hareket ederek bıçak, taş, yanıcı maddeler, elektrik kabloları, sopalar, baltalar ve palalarla silahlandırıldığı ve bu kişilerin işkence ve kafa kesme dahil olmak üzere insanları korkunç bir şekilde dövüp öldürdüğü" ayrıntılarına yer verildi.

Saldırganların sivillere yönelik "yaygın ve sistematik saldırısının" insanlığa karşı suç teşkil ettiğini ifade eden komisyon ayrıca, güvenlik güçlerinin kargaşa ortamına verdiği tepkinin bazı bölümlerinde kullanılan gücün orantılılığını "epey tartışmalı" olarak niteledi.

Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de göreve gelmesinden bu yana Etiyopya'daki şiddet olaylarından bazılarını ortaya koyan raporda, toplamda 123 kişinin öldüğü ve en az 500 kişinin yaralandığı kaydedildi.
 


Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'nın pek çok yerinde, Abiy'in göreve gelip 80'den fazla etnik grup arasında uzun süredir bastırılan gerilimlerin üstünü kaldırmasından bu yana anlaşmazlıklarda artış görülmüştü.

Ülkenin en büyük etnik grupları içinde bulunan Oromo'dan popüler şarkıcı Haacaaluu Hundeessaa'nın yazın öldürülmesinin ardından patlak veren eylemler de şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Haacaaluu'nun kendisi dahil olmak üzere Oromolar, Abiy'den önceki koalisyon yönetimine karşı düzenlenen gösterilerde kritik bir rol üstlenmişti.

Etiyopya Başsavcısı ekim ayında vardığı kararda, şarkıcının öldürülmesiyle bağlantılı olarak 4 şüpheliyi terörle suçlamıştı.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU