İran'daki radikallerin 'manevi lideri' Misbah Yezdi, hayatını kaybetti

Misbah Yezdi'nin sindirim sistemindeki bir rahatsızlık yüzünden komaya girdikten 24 saat sonra hayatını kaybettiğini bildirdi

İran hükümeti dün muhafazakar kesim içinde "radikallerin manevi lideri", "Uzmanlar Meclisi" üyesi ve Dini Lider Ali Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Muhammed Taki Misbah Yezdi'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Resmi haber ajansları iktidarı savunma konusunda gösterdiği sert tavırlarıyla bilinen Misbah Yezdi'nin (86) sindirim sistemindeki bir rahatsızlık yüzünden komaya girdikten 24 saat sonra hayatını kaybettiğini bildirdi.

Misbah Yezdi, Kum İlmi Medreseler Müderrisleri Birliği'nde çalıştı ve İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Enstitüsü başkanı olarak görev yaptı.

Velayet-i Fakih sistemini eleştirenlerin aleyhine çıkardığı "Şirk" fetvası başta olmak üzere tartışmalara sebep olan hükümleriyle ün kazanmıştı.

Misbah Yezdi, İran'daki aşırı radikallerin en önde gelen teorisyenlerinden biriydi ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın müttefiklerinden oluşan radikal "Direniş Cephesi" adlı grubun "manevi lideri" olmuştu.

Grup Ahmedinejad'ın başkanlığının son yılında bu tutumlarından vazgeçerek ekibini "Yoldan Çıkanlar Akımı" olarak adlandırdı.

 

2009 yılında "Yeşil Hareketi"nin başlatılmasının ardından Misbah Yezdi'ye yakınlığı ile bilinen akım, iki reformist lider Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi'ye karşı başlatılan bir kampanyaya liderlik etti ve onlar hakkında "İranlılar arasındaki kırılgan mevkilerini kaybettiler" şeklinde yorum yaparak Hamaney'in "İran halkının hak ettiğinden de fazla" olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Şii anlatılarına göre Hamaney, beklenen Mehdi ile ortaya çıkan "Seyyid Horasani" olarak kabul ediliyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ofisi tarafından ölüm haberi verilen Misbah Yezdi, reformist akıma karşı önde gelen muhaliflerden biri olması ve gelecek hafta ölümünün dördüncü yılı olacak olan eski pragmatik cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye karşı çıkması ile ün kazandı.

Misbah Yezdi, İranlıların aleyhinde oy kullanmak için bir kampanya başlatmasının ardından "Uzmanlar Meclisi"nin son oturumunda yapılan seçimlerde en çok kaybedenlerden biri olmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU