Dışişleri'nden ABD'ye tepki: Herkes YSK kararına saygı göstermeli

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy "Benzer olaylar ABD'de de yaşandı" ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri'nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hakkındaki "Türkiye'nin diğer dostları gibi biz de bu olağanüstü kararı not ediyoruz" açıklamasına yanıt verdi.

"Benzer gelişmeler ABD'de de yaşandı"

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy "Özgür ve demokratik seçimler Türkiye'nin devlet geleneğinin vazgeçilmez bir parçasıdır" diyerek başladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
 

"Her seçimde ulaşılan yüksek katılım oranı, halkımızın demokrasiye olan bağlılığını ve seçim sistemine olan güvenini en iyi şekilde ortaya koymaktadır.

İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararı 31 Mart 2019'da yapılan seçimlerde kanuna aykırı unsurların tespit edilmesi nedeniyle alınmıştır ve seçim sonuçlarından bağımsızdır.

Seçimleri yönetme ve denetleme yetkisini Anayasamızdan alan ve üyeleri yüksek yargı organları mensupları arasından seçilen YSK tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir.

Benzer gelişmelerin daha önce ABD ve başka ülkelerde de yaşandığının, bunların demokrasinin kuralları çerçevesinde çözümlendiğinin hatırda tutulması gerekir."


Hami Aksoy "Türk halkının iradesinin sandığa en doğru şekilde yansıması hem kanunlarımızın hem de uluslararası yükümlülüklerimizin bir gereğidir. Bunun yerine getirilmesi, bundan  önceki seçimlerde olduğu gibi 23 Haziran'da yapılacak seçimlerde de ülkemizin önceliği olacaktır" sözlerini de kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri ne demişti?

Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan açıklamada YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme kararıyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:
 

"Özgür ve adil seçimlerle meşru seçim sonuçlarının kabulü, bütün demokrasiler için zorunludur.

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart'ta İstanbul'da yapılan belediye başkanlığı seçim sonuçlarını belgelendirdikten/tasdik ettikten sonra, seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Türkiye'nin diğer dostları gibi biz de bu olağanüstü kararı not ediyoruz.

Türkiye'nin uzun ve onurlu bir demokratik geleneği var. Türk yetkililerini bu seçim sürecini kendi yasalarına ve AGİT taahhütlerine, NATO müttefiki statüsü ve AB'ye girme taleplerine uygun şekilde geçirmeleri için çağrı yapıyoruz."

Açıklamayı kişisel Twitter hesabından paylaşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus ise "Türk makamlarının bu seçimi, yasalarını ve uzun, gururlu demokratik geleneğini gözeterek yapmasını arzuluyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU