Açlık grevleri Birleşik Krallık parlamentosu gündeminde

İngiltere Başbakanı May: Türkiye cezaevlerindeki tutsaklarla ilgili süreci adil şekilde ele almalı

May, Türkiye ve Britanya'da süren açlık grevi ile ilgili soruyu yanıtladı / Fotoğraf: Reuters 

Birleşik Krallık Parlamentosu’nun dünkü oturumunda Türkiye cezaevleri ve dünyanın çeşitli ülkelerinde süren açlık grevi ve ölüm orucu konusu gündeme geldi.

Konuyu gündeme taşıyan sosyal demokrat parti Plaid Cymru'nun lideri ve parlamento üyesi Liz Saville Roberts.

Roberts, Galler’in Newport kentinde yaşayan ve 143 gündür açlık grevinde olan “İmam” lakaplı İlhan Şiş’in durumuna değindi, sağlık durumunun kritik olduğu bilgisini İngiltere Başbakanı Theresa May ile paylaştı.

Roberts meclis oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye’nin açlık grevine bakışını eleştirdi.

“32 yaşındaki İlhan Şiş süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin 143’üncü gününde. Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla, İmam Şiş ile dünyanın birçok yerinde yüzlerce kişi şu an açlık grevinde. Öcalan’ın insan hakları Türk devleti tarafından açıkça ihlal edilmektedir. Kürt halkına yönelik insan hakları ile ilgili Türk hükümetine baskı yapılması için biz 48 milletvekili olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanına yazı yazıp talepte bulunduk. Eminim ki Başbakan durumun aciliyetinin ve ciddiyetinin farkındadır. Sayın Başbakan bu konuya müdahil olacağını dile getirebilir mi?’’

İngiltere Başbakanı Theresa May bu soru üzerine “Türkiye’nin cezaevlerindeki tutsaklarla ilgili bir süreci adil, şeffaf ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygılı olarak ele almasını bekliyoruz” dedi.  

May, Ankara’daki büyükelçiliğin açlık grevi meselesini Türk yetkilileriyle görüştüğünü, durumun İngiltere tarafından izlendiğini, Dışişleri Bakanı'nın konuyla ilgileneceğini belirtti.

Galler’de İlhan Şiş’in yanı sıra Mehmet Aksoy da 6 Nisan’dan bu yana açlık grevinde.

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Nahide Zengin, Ali Poyraz ve Mehmet Sait Yılmaz 14 Mart tarihinden beri açlık grevinde. 

"Abdullah Öcalan'a tecridin kaldırılması" talebiyle başlayan açlık grevleri Türkiye’de 92 cezaevinde sürüyor.

Türkiye Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit ve Değerlendirme Raporu'na göre yaklaşık 3 bin tutuklunun açlık grevinde olduğu belirtiliyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU