İsviçre'de Kovid-19’un mutasyonlu yeni türünden 7 vaka tespit edildi

Ülkede Birleşik Krallık’ta görülen mutasyonlu türden beş, Güney Afrika'da görülen mutasyonlu türden ise iki vaka bildirildi

Fotoğraf: Reuters

İsviçre Sağlık Bakanlığı kriz yönetimi bölüm başkanı Patrick Mathys, ülkede yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Birleşik Krallık’ta görülen mutasyonlu türünden beş, Güney Afrika'da görülen mutasyonlu türünden ise iki vaka bildirildiğini açıkladı.

Mathys daha hızlı yayılan bu mutasyonlu koronavirüs türüne bağlı daha fazla vaka görülmesini beklediğini de ifade ederek, “En azından şimdiye kadar bu türün İsviçre'de büyük çapta bir bulaşıcılığa sahip olduğuna dair bir kanıt yok” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ancak varlığı laboratuvarda doğrulanan bu mutasyonlu vakaların ülkedeki tek mutasyonlu vakalar olduğunu düşünmek yanılsama olur” diyen Mathys, “Daha fazla vakayı tespit etmeyi umuyoruz. Bu mutasyonlu türün daha fazla kişiye bulaşmış olması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Mathys açıklamasının devamında, İsviçre'deyken kendisinde mutasyonlu koronavirüs türü saptanan kişilerden birinin İsviçre'nin komşusu Fransa'da yaşadığını belirtti.

Filipinler’den karar

Öte yandan Filipinler daha hızlı bulaşan türün görüldüğü ülkelerden seyahatleri yasakladığı bildirildi.

Philstar gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Francisco Duque, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından onaylanan yasağın 30 Aralık'ta yerel saatle 12.01’de yürürlüğe gireceğini ve 15 Ocak'a kadar devam edeceğini kaydetti. 

Bakan Duque, yurt dışında çalışan Filipinlilerin ise bu yasaktan muaf olacaklarını ve ülkeye geldiklerinde 2 hafta zorunlu karantinaya gireceklerini belirtti.  

Seyahat yasağının kapsamına Birleşik Krallık, İsviçre, Danimarka, Hong Kong, İrlanda, Singapur, Japonya, Almanya, Avustralya, İzlanda, Güney Afrika, İtalya, İsrail, İspanya, Hollanda, Lübnan, Kanada, İsveç, Fransa ve Güney Kore’den gelen yolcular giriyor.

Ülkeye, gelecek iki haftada yurt dışında çalışan 60 ila 100 bin Filipinlinin dönmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU