İnsanlar en çok nasıl yaralanıyor?

Aman adımınıza dikkat edin

Merdivenler en çok düşülen yerlerden biri (Brodie Vissers/Burst)

Her yıl yalnızca ABD'de 40 milyon kişi kendisini Acil Servis'ta buluyor. Neden bu kadar çok kişinin yaralandığını araştıran Live Science uzmanlarla konuştu. 

Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu'nda yaralanmayı önleme konusunda uzman olan Susan Baker, özellikle ölümcül olmayan yaralanmaların en büyük sebebinin düşüşler olduğunu söyledi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne (CDC) göre, 2018'de acile giden insanların yüzde 29'u düştükleri için yaralanmıştı. 

En çok düşülen yerse merdivenler. Özellikle bilişsel ve fiziksel olarak düşüş yaşayan yaşı ilerlemiş kişilerin düşme ihtimali daha fazla. Colorado Yaralanma Kontrolü Araştırma Merkezi Direktörü Lorann Stallones, bu durumu "Eğer fiziksel olarak formunuzu korumazsanız, dengenizi de kaybetmeye başlarsınız" diye açıkladı.

Stallones, bebekler ve yeni yeni yürümeye başlayan çocukların da risk grubunda olduğunu belirtti. 2012'de 285 bebekle yapılan araştırmaya göre, bebeklerin düşmesi hakkındaki en büyük tehlike unsurları sırasıyla; merdivenler, yataktan yuvarlanma, alışveriş arabalarından kayma ve bakıcılar tarafından düşürülme.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşa göre yaralanmanın çeşidi değişiyor. 5 yaşından itibaren çocuklar oynarken yaralanıyor. Oyun bahçeleri, havuzlar, trambolinler ve spor yapılan diğer yerler de kaza mahalline dönüşebiliyor.

15-24 yaşları arasında gençler sıklıkla spor yaparken sakatlanıyor. ABD'de bu yaş grubunda en fazla rastlanan yaralanmalar, merdivenlerden sonra basketbol ve futbolla ilişkili.

Orta yaşlılarda da spor yaparken yaralanma yaygın. 2005'te yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinlerin çoğu sağlıklı olmak adına hareketlenmişken düşerek kendilerine zarar verdi. 

Seattle'daki Harborview Yaralanma Kontrolü ve Araştırma Merkezi'nden Steve Mooney, bütün bunların kimseyi spordan soğutmaması gerektiğini ifade etti:

Spor insanlar için gerçekten eğlenceli olabiliyor. Faydası saymakla bitmez. Sadece risk taşıdığını söylüyoruz.


Independent Türkçe, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU