Herkes bu hayali dili öğrenmek istiyor

Dünyada 930 bin kişi Game of Thrones için üretilen dili öğrenmeye çalışıyor

"Kesy tubi jemot dāervi tepan" veya "Valar morghulis".

İlk cümlenin anlamı "Bugün sana özgürlüğünü vereceğim", diğer cümle ise "Tüm erkekler mutlaka ölmeli" diyor.

Kuzey Avrupa esintileri taşıyan bu dilin adı Yüksek Valyria.  Game of Thrones dizisi sevenler bu kurgusal dili yakından takip ediyor.

Dizi için oluşturulan bu dili hayranları da öğrenmeye kararlı. Sadece yaklaşık iki bin kelimeyle kısıtlı bir alanı olsa da popülerliği sözcük dağarcığından çok daha fazla.

Öyle ki; bugüne kadar dili öğrenenlerin ya da öğrenmekte olanların sayısı 930 bini buluyor. Bu rakam; çevrimiçi dil öğrenme uygulamalarının istatistiğine göre çıkartıldı.

Yüksek Valyria'nın yaratıcısı dil bilimci David J. Peterson. Peterson daha önce yine aynı dizide kullanılan Dothraki dilinin de yaratıcısı. 38 yaşındaki dil bilimci aralarında Avatar filminde kullanılan Navi dili dahil çoğu film ve TV dizileri için 50'den fazla kurgusal dil yarattı.

Tarihçesi 12. yüzyıla dayanan yapay diller arasında Yüksek Valyria belki de son yılların en popüler olanı, 2014'ten bu yana öğretiliyor. 

Dizinin hayranları için bir kurs düzenlenliyor. Gerçek hayattaki kurs, öğrencilerin bu yapay dili hızla öğrenebilmesini amaçlıyor. 

Çevrimiçi uygulamaların yanı sıra dili öğrenmek isteyenler için kitap ve CD seçeneği de sunuluyor.

Popüler çevrimiçi dil öğrenme platformu Duolingo'ya göre kursa başlayan 1 milyon 200 bini aşkın kişi var.

Sadece Büyük Britanya'da 100 binden fazla kişi geleneksel diller İrlandaca ve İskoçça yerine Yüksek Valyria dili öğrenmek için kayıt yaptırıyor.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU