Gazze’de İsrail’in son saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları anlatıyor: Her şeyimi bir anda kaybettim

Tankların ve uçakların 350’den fazla hedefi vurduğu Gazze’de, 2 hamile kadın ve 3 çocuk da dahil olmak üzere 25 Filistinli hayatını kaybetti

Gazzeli Tamer Vekil'in ailesiyle yaşadığı bina 5 Mayıs'ta, İsrail hava saldırısında yıkıldı / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent

26 yaşındaki Muhammed’in, ailesi gibi enkaz altında kalmamasının tek nedeni, eve giderken yolda biriyle sohbet etmek için durmuş olması…

En büyük oğlu pazar akşamları eve geç gelince huzursuz olan babasını hatırlıyor Muhammed. Babası Gazze’nin kuzeyindeki Avda Hastanesi’nde güvenlik görevlisiydi.

Yol üstünde bir komşuya merhaba demek için duran Muhammed, İsrail hava saldırısı sırasında oturduğu 5 katlı binaya girmek üzereydi.

Muhammed’in annesi, babası ve kardeşi saldırıda hayatını kaybetti.

The Independent'a konuşan Muhammed, Ebu Cedyan, ailesinin Beyt Lahya'daki cenazesinde, “Bir ateş topu binanın üst kısmını yok etti ve aniden her şey küle döndü” dedi.

Ev yok olduğu için, yakındaki bir inşaat alanında toplanan yakınları plastik sandalyelerde oturuyordu. 
 

bel-gaza-3.jpg
5 Mayıs'ta İsrail hava saldırısında yıkılan bir bina / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent


Muhammed, “Babamı kurtarmaya çalıştım ama yangın çok şiddetliydi ve çok fazla enkaz vardı. Onlara ulaşamadım” diye konuştu.

Aile, İsrail kuvvetleri tarafından hiçbir şekilde uyarılmadı. Üstelik bazı durumlarda yapıldığı gibi, binaya “ikaz” amaçlı ateş de açılmadı.

Bunun yerine, binanın üst katını havaya uçuran ve geride tuğla büyüklüğünde delikler bırakan saldırının sağır edici gürültüsü duyuldu.

Binanın enkazından çıkarılan ilk ceset Muhammed’in 11 yaşındaki kardeşi Abdül-Rahman oldu.

Ölüler arasında 4 aylık bir bebek de vardı.

Muhammed’in anne-babası Rağda ve Talal’ın cesetleri bir gün sonra bulundu. Enkaz o kadar büyüktü ki kurtarma ekiplerinin onları bulması 24 saat sürdü.

Babasının herhangi siyasi veya silahlı gruba üye olmadığını, yalnızca bir güvenlik görevlisi olduğunu belirten Muhammed, “Bu binada hiçbir şey yoktu. Yalnızca sıradan insanların eviydi” dedi. 
 

bel-gaza-4.jpg
Bir adam, 5 Mayıs'ta İsrail hava saldırısıyla yıkılan binanın enkazında duruyor / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent


Hafta sonu, son yılların en ölümcül çatışmalarının yaşandığı Gazze’deki halk, kırılma noktasına itildi.

Bölgedeki silahlı gruplar, cumartesi sabahından bu yana, İsrail'e 700'den fazla füze ve mermi fırlattı. Bunun sonucunda İsrail’de 4 sivil hayatını kaybetti. 2014'teki son savaştan bu yana, çatışmalarda ilk kez İsrailli siviller yaşamını yitirdi.

İsrail tank ve uçakları misilleme olarak, Gazze’de 350’den fazla hedefi vurdu. Gazzeli sağlık yetkililerine göre, saldırılarda 2 hamile kadın ve 3 çocuk da dahil olmak üzere 25 Filistinli hayatını kaybetti.

Tansiyonun yükselmesine ve 2 tarafın da yeni bir savaşa atılıyor gibi görünmesine rağmen, Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla, şimdilik geçerli bir ateşkes ilan edildi.

Ancak Gazze şeridinde yaşayan 1,9 milyon insanın çoğu, bunun yalnızca geçici bir duraksama olduğuna inanıyor ve gelecek çarpışmada hayatta kalamamaktan korkuyor. 
 

bel-gaza-5.jpg
5 Mayıs'ta yıkılan binanın molozları arasında duran başka bir adam / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent


Hamas'ın bölgenin kontrolünü eline geçirmesinin ardından, 40 km uzunluğundaki yerleşim bölgesi, 12 yıl boyunca İsrail ve Mısır’ın dayattığı ablukayla dize getirildi.

Bölgedeki sivil halk, 2009’dan bu yana Gazze’nin silahlı gruplarıyla İsrail ordusu arasındaki 3 savaşta yaşam mücadelesi verdi.

BM’ye göre, bölgedeki yaşam koşulları o kadar korkunç ki Gazze gelecek yıla kadar tamamen yaşanmaz hale gelebilir.

Gençlerin yüzde 70'inden fazlasının işsiz olduğu bölge, dünyadaki en yüksek işsizlik oranına sahip.

Suyun yüzde 97’si içmek için uygun değil. Nüfusun yarısından fazlası da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yakın zamana kadar elektrik günde 6 saatten az kullanılabiliyordu. Bu da kanalizasyon gibi temel altyapıların düzgün şekilde çalışmadığı anlamına geliyor.

Katar salı günü, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere 480 milyon dolar ( yaklaşık 3 milyar TL) yardım yaptı. Bu para, eğitim ve sağlığın yanı sıra, elektrik ve “acil insani yardım” için kullanılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak, son hava saldırısında evini kaybeden aileler, bu tedbirlerin geçici olduğunu ve uzun erimli yeni bir çatışmanın başladığı durumda onlara yardımı olmayacağını söylüyor.

Pazar günü Gazze’deki evi yerle bir olan 30 yaşındaki Tamer Vekil, savaşın patlak vermesi durumunda başını sokacağı bir evi bile olmadığını ifade etti.

Bir zamanlar dairesinin bulunduğu çok katlı bina, şimdi sırt üstü yatıyor.

Binanın sahibi ve oğlu, duyulmayacak bir ses tonuyla, perişan hale geldiklerini söylüyor. 
 

bel-gaza-1.jpg
Tamer Vekil / Fotoğraf: Bel Trew - The Independent


Bu esnada, eskiden kızının odası olan beton kalıntıların içinden geçen Tamer, üzerinde ay deseni olan yırtık çocuk kazağını tutarak, “Bir anda her şeyimi kaybettim, şu an sahip olduğum tek şey üzerimdeki kıyafetler” dedi.

Tameri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapabileceğimiz tek şey, ateşkesin sonsuza dek devam etmesi için dua etmek. Psikolojik açıdan üstesinden gelebileceğimiz şeylerin sonundayız.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU