Britanya'dan sağlıksız yiyeceklere promosyon yasağı

"Sağlıklı seçimlerin kolay seçimler olmasını sağlamak için promosyonları kısıtlıyor ve bir dizi önlem getiriyoruz"

Fazla kilo, Kovid-19'dan ölüm riskini artırıyor (Reuters)

Birleşik Krallık hükümetinin pazartesi günkü açıklamasına göre Nisan 2022'den itibaren Britanya restoranlarında yağ, şeker veya tuz içeriği yüksek yiyecekler ve yine şekerli alkolsüz içeceklere yönelik "bir alana bir bedava" promosyonları yasaklanacak. Söz konusu uygulama obeziteyle mücadele ve halk sağlığını iyileştirme planları kapsamında değerlendiriliyor.

Hükümet, obezitenin Britanya'daki en büyük uzun vadeli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu söylüyor. Zira İngiltere'de yaşayan yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi fazla kilolu ve üç çocuktan biri de aşırı kiloyla veya obezite nedeniyle ilkokul eğitimini bırakıyor.

Reuters’ın haberine göre önlemler, bu tür ürünlerle ilgili kampanyaların duyurulacağı yerleri de kısıtlayacak. Örneğin sağlıksız promosyon tanıtımlarının kasalarda, mağaza girişlerinde veya koridor sonlarında yer almasına izin verilmeyecek.

Halk Sağlığı Bakanı Jo Churchill, “Sağlıklı seçimlerin kolay seçimler olmasını sağlamak için promosyonları kısıtlıyor ve bir dizi önlem getiriyoruz” dedi ve ekledi:

Herkesin daha düzenli aralıklarla sağlıklı yiyecekler tüketmesini sağlayacak bir ortam yaratmak, halkın sağlık durumunu iyileştirmek için çok önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık yetkilileri, fast food ürünlerindeki “bir alana bir bedava” kampanyalarının kısıtlanmasını ilk kez Temmuz’da önermiş ve abur cubur reklamlarının hem internette hem de televizyondaki paylaşımının saat 21:00'den önce yasaklanmasını içeren tedbirler açıklamıştı.

Hükümet geçen ay konuyla ilgili tutumunu bir adım daha ileri götürmüş ve sağlıksız yiyeceklerin internet ortamında paylaşılan reklamlarının tamamen yasaklanmasını önermişti.

Bunun yanında fazla kiloların, Kovid-19’u daha şiddetli geçirme ve hastalık yüzünden ölme riskini artırdığı gösterilmişti. Kovid nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra kilo vermek istediğini dile getiren Başbakan Boris Johnson da bu veriyi sıklıkla vurguluyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU