BioNTech CEO'su Şahin: Aşımızı Türkiye'de de üretmeyi planlıyoruz, 4,5 milyon doz mart sonuna kadar yollanacak

Geliştirdikleri aşıya ilişkin son bilgileri paylaşan Şahin, "Önümüzdeki yılın yaz aylarının sonunda büyük ölçüde aşılama tamamlanırsa 2021'in sonunda yavaş yavaş normal bir yaz ve kış yaşayacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı geliştiren BionTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşı çalışmalarına ve Türkiye'ye gönderilecek dozlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

A Haber'e katıldığı programda konuşan Şahin, Türkiye'ye ilk aşamada 550 bin aşı gönderileceğini belirterek, "2021 yılının başında aşıları göndermeyi planlıyoruz. 4,5 milyon dozu mart ayının sonuna kadar yollamayı hedefliyoruz. Çok mutluyuz aşımızı Türkiye'de göndermekten dolayı sevinçliyiz" dedi.

Şahin ayrıca, "Üretimleri Pfizer ile gerçekleştiriyoruz. Aşımızı Türkiye'de de üretme girişimlerimiz var. Ama 2021 yılı içerisinde olur mu bilemiyorum. Türkiye'ye aşılar Avrupa'dan gelecek" ifadelerini kullandı.

Şahin, aşıların mutasyona uğrayan koronavirüse karşı etkili olup olmayacağıyla ilgili de şunları söyledi:

Virüslerin mutasyona uğraması çok normal. İngiltere'deki mutasyon henüz aşımız üzerinde test edilmedi. 10 gün içerisinde test edip bu sonucuna ulaşacağız. mRNA teknolojisi üzerinde 20 yıldır çalışıyoruz. Bunun en büyük avantajı 2-3 hafta içerisinde aşıyı üretim seviyesine getirebiliyoruz. Bilimsel açıdan bu teknoloji bir mihenk taşı. Aşılar kısa süre içerisinde güvenli olarak geliştirilebiliyor. Bu sayede önümüzdeki yıl 1 milyar dozdan fazla aşıyı dünyaya dağıtabileceğiz. İnsanların endişe edeceği bir konu olarak görmüyorum. Bu her zaman olan bir şey. Kimsenin endişe duymasına gerek yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aşı 4 ay koruyor"

Aşıların etki süresine ilişkin de bilgiler veren Şahin, geliştirikleri aşının 4 ay koruyuculuğunu sürdürdüğünü ifade etti.

Aşının yan etkikeriyle ilgili Şahin, "Aşının yat etkileri genel aşılarda olduğu gibi baş ağrısı, aşı olan bölgede ağrı, ateş. Diğer tüm aşılardaki genel yan etkiler mevcut, alerji konusunda henüz bir yan etki verisi yok" dedi.

Şahin ayrıca şunları kaydetti:

Bu kış tüm insanlık için çok zor olacak. Özellikle yaşlılarımız ve sağlık çalışanlarının aşıyı alması gerekiyor. Farklı şirketlerin ürettiği aşılarda var. Önümüzdeki yılın yaz aylarının sonunda büyük ölçüde aşılama tamamlanırsa 2021'in sonunda yavaş yavaş normal bir yaz ve kış yaşayacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU