Everest'in yüksekliğinin bazı dönemlerde yüzlerce metre azaldığı keşfedildi

Hava basıncındaki değişimler, yükseklik algısını da değiştiriyor

Everest'in algılanan yüksekliği iklim değişikliği nedeniyle sonsuza dek değişebilir (Reuters)

Dünyanın en yüksek dağı, bazen yanıltıcı şekilde daha kısa görünüyor.

8 bin 800 metre uzunluğundaki Everest'ten sonraki en yüksek dağ 8 bin 600 metrelik K2.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre hava basıncındaki değişikliklerin, bazen Everest'in K2'den daha kısaymış gibi görünmesine neden olduğunu belirtti.

18 Aralık'ta iScience'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı, Birleşik Krallık'taki Loughborough Üniversitesi'nden iklimbilimci Tom Matthews, belirli dönemlerde "K2 Everest'ten daha yüksek görünüyor" dedi.

Matthews ve meslektaşları Everest'in yakınındaki hava durumu ölçüm istasyonları ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Kopernik uydusunun kaydettiği 40 yıllık hava basıncı verilerini inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hava basıncı Everest'teki mevcut oksijene bağlı olarak değişiyor. Basınç azaldıkça havadaki oksijen molekülleri de azalıyor ve nefes almak ciddi şekilde zorlaşıyor. Dolayısıyla dağcılar genelde tırmanış öncesi yanlarında yedek oksijen tüpü getiriyor.

Araştırmanın yazarları, Everest'e bugüne kadar yalnızca 196 dağcının yedek oksijen tüpü kullanmadan tırmanmayı başarabildiğini belirtti.

Öte yandan yazarlar, irtifa arttıkça hava basıncının düşmesine rağmen basıncın havayla dalgalanma yaşadığını da tespit etti. Buna göre 1979'dan 2019'a kadarki dönemde, mevsimlere bağlı olarak Everest'in zirvesine yakın bölgedeki hava basıncı 309-343 hektopaskal arasında değişiklik gösterdi. Bu da deniz seviyesindeki hava basıncının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Amerikan Jeofizik Birliği'nin blogu Eos'ta yayımlanan yazıda, araştırmanın bulgularına ilişkin bilim yazarı Katherine Kornei şu değerlendirmelerde bulundu: 

Mayısta Everest'te ölçülen ortalama hava basıncıyla kıyaslandığında, bu değer aralığı, oksijen seviyesinde değişiklik yaşanmayan bir noktadan gözlemlendiğinde, Everest'in zirvesinde 737 metrelik bir kısalma yaratıyor.

 

 

Independent Türkçe, Live Science

DAHA FAZLA HABER OKU