2020'nin en önemli kültür olayları

Ocaktan aralığa ay ay yaşananlar

Pandemi gölgesinde geçen 2020'de The Flaming Lips'in konserindeki baloncuklar gibi yaratıcı fikirler ortaya çıksa da festival ve konser gibi büyük organizasyonlar ciddi biçimde sekteye uğradı (Fotoğraf: Scott Booker/Warner Records Düzenleme: Independent Türkçe)

"Kültür endüstrisi pandemiye nasıl ayak uyduracak?", "Dijital platformlar sinema salonlarının yerini mi alacak?" gibi esasen popüler kültür alanının bütününü içine alan cevaplaması hayli zor ve zaman gerektiren soruların yanı sıra 2020 gişede hedeflediği başarıyı elde edemeyen Tenet'in, izlenme rekorları kıran The Old Guard'ın, Oscar'da tarihi bir başarı elde eden Parazit'in de yılıydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok yönden koronavirüs pandemisinin gidişatının belirlediği 2020'nin ileride dönüp bakıldığında hatırlatacağı şeyler arasında muhtemelen sinema, edebiyat ve müzik dünyasından hayatını kaybeden önemli isimler de yer alacak. 

İşte üzen, sevindiren, hayal kırıklığına uğratan ya da hayranlık uyandıran birbirinden farklı pek çok öyküyü barındıran 2020'nin öne çıkan kültür olayları:

OCAK

Grammy Ödülleri'nde Billie Eilish'e ödül yağmuru

 

afp.jpg
(AFP)

 

Bu yıl gerek aldığı ödüller gerekse de hayranlarından gördüğü ilgi açısından genç şarkıcı Billie Eilish için önemli bir dönüm noktasıydı. 62. Grammy Ödülleri Töreni'nde Yılın Albümü, Yılın Kaydı, Yılın Şarkısı, En İyi Sanatçı ve En İyi Vokal ödüllerini kucaklayan Eilish, yılın sonuna doğru YouTube'da sevilen şarkısı "Bad Guy"ın 1 milyar izlenmesini kutlamak için şarkının tüm coverlarını içeren "sonsuza uzanan bir videoyla" başarısını kutlamıştı. Eilish ayrıca merakla beklenen yeni James Bond filmi Ölmek İçin Zaman Yok (No Time To Time) için hazırladığı şarkıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

BTS, ABD'yi fethetti

 

afp2.jpg
(AFP)

 

Dünyaca ünlü K-Pop gruplarından biri olan BTS, çıkardığı albümler, çektiği klipler ve Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) hareketine verdiği destekle 2020'de pop müziğin kalbinin attığı ABD'yi fethetti. Yıla "Black Swan" single'ını yayımlayarak başlayan BTS, "Map of the Soul: 7" albümüyle hem müzik listelerinde hem albüm satışlarında önemli bir başarı elde etti. Her ne kadar koronavirüs planladıkları dünya turnesinin ertelenmesine ve kısa süreli bir ara vermelerine neden olsa da "dünyaya moral olma" dileğiyle yayımladıkları "Dynamite" adeta patladı ve Youtube'da ilk yarım saatte 12 milyon kez görüntülenerek izlenme rekoru kırdı. Bunlarla yetinmeyen 7 kişilik grup "BE" albümünü de piyasaya sürerek 2020'yi görkemli biçimde bitirmeye kararlı olduğunu gösterdi. 

Amerikan Müzik Ödülleri'nde iki ödül birden kazanan, MTV Müzik Ödülleri'nde hem en iyi pop şarkısı ve en iyi grup ödülünü alan hem de geceye sahne performanslarıyla damga vuran grup Grammy'e aday gösterilen ilk K-Pop grubu olma başarısını da elde etti. Bunların yanı sıra hem grup üyeleri hem de BTS'in hayran grubu ARMY ABD'de ırkçılık karşıtı harekete verdiği maddi ve manevi destekle büyük ilgi topladı. 

Joaquin Phoenix, Joker performansını ödüllerle taçlandırdı

 

reuters.jpg
(Reuters)

 

Kurgusal Gotham şehrinde yaşananları bugüne kadar anlatılmamış, farklı bir gözle aksettiren Joker filmi Joaquin Phoenix'in performansıyla 2019'un en çok konuşulan filmlerinin başında geliyordu. Pek çok kişinin En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin tartışmasız favori adayı olarak gösterdiği Phoenix, önce "Oscar'ın habercisi" 77. Altın Küre Ödül Töreni'nde dram dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Ünlü oyuncu bir ay sonra En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına da ulaşmayı başaracaktı.

ŞUBAT

Parazit, Oscar Ödül Töreni'ne damgasını vurdu

 

reuters.jpg
(Reuters)

 

Muhtemelen yıllar sonra da Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho'nun Parazit (Parasite) filmiyle anılacak 92. Oscar Ödül Töreni, koronavirüs pandemisinin sinema ve eğlence endüstrisini ciddi biçimde sarsmasından önce gerçekleştirildi. 6 dalda aday gösterilen ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Orijinal Senaryo ödüllerini toplamayı başaran Parazit ilk kez İngilizce olmayan bir filmin en iyi film seçilmesiyle de tarihi bir zafer kazandı. Parazit her ne kadar En İyi Film dalında aday gösterilen 12. uluslararası film olsa da kendisinden önceki 11 filmin elde edemediği ödülü kazanarak geceye damgasını vurdu.

MART

Film endüstrisinin üstünde bir hayalet dolaşıyor

 

reuters3.jpg
(Reuters)

 

Küresel çapta koronavirüs salgının oluşturduğu sağlık tehdidi pek çok işletme gibi sinema ve tiyatroların da kapanmasına neden oldu. Koronavirüsün yayılmasını sınırlandırma çabaları kapsamında birçok film ve dizinin çekimleri durdurulurken Dune, Black Widow, Ölmek İçin Zaman Yok (No Time To Die) gibi merakla beklenen filmlerin de vizyon tarihleri ertelendi. Sadece Mart'ta önemli pazarlardan biri olan Çin'de film endüstrisi 2 milyar dolardan fazla kayıp yaşadı ve bu finansal kaybın dünya çapında 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte 13-15 Mart'ta Kuzey Amerika'da 1998'den bu yana görülen en düşük gişe gelirleri kaydedildi. 

NİSAN

Extraction, Netflix'in izlenme rekorlarını yerle bir etti

 

netflix.jpg
(Netflix)

 

Chris Hemsworth'ün başrolünde yer aldığı Extraction, 99 milyon hanede izlenerek dijital yayın platformunun gelmiş geçmiş en çok izlenen filmleri listesinde ismini zirveye yazdırdı. Özellikle tecridin ve sıkı koronavirüs önlemlerinin uygulandığı dönemde Extraction pek çok izleyicinin beğenisini topladı.

MAYIS

YouTube'da ücretsiz sanal film festivali

 

youtube.jpg
(YouTube)

 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle Cannes ve New York festivallerinin iptal edilmeye zorlanması YouTube'u ve festival organizatörlerini harekete geçirdi. 20'den fazla film festivalinin dahil olduğu, Cannes, Sundance ve Tribeca'dan organizatörlerle gerçekleştirilen sanal film festivalinde 100'den fazla film ücretsiz yayımlandı. 

HAZİRAN

DC ve Marvel çoklu evrenlerle el yükseltiyor

 

insta.jpg
(Instagram/Tom Holland)

 

Süper kahramanları sinema ve televizyonla buluşturan iki büyük dev Marvel ve DC, zaman yolculuğu ve çoklu evren temalı yapımlarla 2019'a damgasını vuran Avengers: Endgame'in hatırası henüz tazeyken geri adım atmaya hiç niyetlerinin olmadığını gösterdi. Andy Muschietti'nin imzasını taşıyacak yeni The Flash filmi daha önce Batman'i canlandıran Michael Keaton ve Ben Affleck'i bir araya getirebileceğinin sinyalini verdi. Bununla birlikte Marvel da görünüşe göre Örümcek-Adam üçlemesini görkemli biçimde sonlandırmak istiyor. Yeni projede Örümcek-Adam evreninde Tom Holland'ın yanı sıra karakteri daha önce canlandırmış Tobey Maguire, Andrew Garfield gibi isimlerin de yer alacağı duyuruldu. Bu açıklamalarla Hem DC hem Marvel 2020'den istediğini alamayan süper kahraman tutkunlarının yüreğine bir nebze de olsa su serpti.

Zamana direnen müzik efsanesi Bob Dylan'dan yeni albüm

 

afp3.jpg
(AFP)

 

"Rough and Rowdy Ways" isimli 39. stüdyo albümüyle hayranlarının karşısına çıkan müzik efsanesi Bob Dylan, 10 şarkılık albümüyle hem dinleyicilerin hem eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve Birleşik Krallık'ta müzik listelerinde liste başı olan en yaşlı müzisyen oldu. 79 yaşındaki sanatçı bu unvanı 74 yaşında "Stranger to Stranger" albümüyle elde eden Paul Simon'dan devraldı. 

TEMMUZ

Sinemanın dahi müzisyeni Ennio Morricone hayatını kaybetti

 

reuters4.jpg
(Reuters)

 

Sinema tarihinin en unutulmaz film müziklerinin bir kısmının altında imzası bulunan İtalyan besteci Ennio Morricone, uyluk kemiğini kırdıktan sonra kaldırıldığı hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca yaklaşık 500 filmin müziklerini yapan Morricone, özellikle Sergio Leone'nin 1966 tarihli başyapıtı İyi, Kötü ve Çirkin (The Good, The Bad and the Ugly) filminin müziğiyle akıllara kazınmıştı. 

Bu dünyadan Adalet Ağaoğlu geçti

 

wc.jpg
(Wikimedia Commons)

 

"Ölmeye Yatmak", "Bir Düğün Gecesi", "Fikrimin İnce Gülü" gibi Türk edebiyatının köşe taşları niteliğindeki romanlarının sahibi Adalet Ağaoğlu 91 yaşında hayatını kaybetti. 20. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan Ağaoğlu, TDK Tiyatro Ödülü, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Orhan Kemal Roman Ödülü gibi pek çok ödülün sahibiydi. 

AĞUSTOS

Wakanda'nın T'Challa'sı Chadwick Boseman'e veda

 

afp4.jpg
(AFP)

 

Özellikle Marvel Sinematik Evreni'nde canlandırdığı Black Panther karakteriyle tanınan Chadwick Boseman 43 yaşında kolon kanserinden hayatını kaybetmesinin ardından hem sinema dünyasını hem de hayranlarını yasa boğmuştu. 

Tenet sinemaları kurtaramadı

 

wb.jpg
(Warner Bros Pictures)

 

Christopher Nolan sadece ismiyle pek çok izleyici sinema salonlarına çekmeyi başarabilen nadir yönetmenlerden biri olsa da Tenet gişede istenen başarıya ulaşamadı. 2020'nin en çok beklenen filmleri arasında yer alsa da Tenet küresel çapta yalnızca 350 milyon dolar hasılat yaptı. Tek başına prodüksiyon bütçesi dahi 200 milyon doların üstüne çıkan Tenet'in hüsranı izleyicilerin henüz sinemalara dönmek için hazır olmadığına ve erteleme kararlarının daha isabetli olabileceğine işaret ediyordu. 

Cardi B, rap müziğin sınırlarını yeniden tanımladı

 

reuters5.jpg
(Reuters)

 

Yayımladığı "WAP" şarkısıyla bir kesimin nefretini, hayranlarının da beğenisini toplamayı başaran Cardi B, şarkının müstehcen sözleri ve tartışma yaratan klibiyle uzun süre gündemden düşmedi. ABD'de özellikle Cumhuriyetçi olarak bilinen Candace Owens gibi isimlerin eleştiri oklarını üstüne çeken ünlü sanatçı, Snoop Dogg gibi rap dünyasının tanınan isimlerinden de eleştiri aldı. Ancak elde ettiği başarılarla eleştirileri gölgede bıraktı ve Bilboard tarafından "Yılın Kadını" seçildi.

Berlinale'den "cinsiyetsiz" ödül hamlesi

 

reuters6.jpg
(Reuters)

 

Berlinale olarak bilinen Berlin Film Festivali bir ilke imza atarak en iyi oyuncu ödüllerindeki kadın ve erkek kategorilerini kaldırarak artık yalnızca en iyi başrol ve en iyi yan rol ödüllerinin verileceğini duyurdu. Çok tartışılan bu hamle bazıları tarafından ödüllerin cinsiyet sınırlarına hapsedilmeden verileceği gerekçesiyle övülürken, kimileri de böylesi bir tercihin kadın oyuncuları dezavantajlı konuma düşüreceğini savundu. Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Altın ve Gümüş Ayı ödülleri bu açıdan 2021'de yine en çok tartışılacak başlıklardan biri olmaya aday görünüyor. 

EYLÜL

Charlize Theron rüzgar gibi geçti

 

netflix2.jpg
(Netflix)

 

Scythialı Andromache karakteriyle adeta küllerinden yeniden doğan Charlize Theron'ın başrolünde yer aldığı The Old Guard, 78 milyon hanede izlenerek Netflix'in en çok izlenen filmleri arasına girmeyi başardı. Filmde özellikle baklava yediği sahneyle ülkemizde gündem olan Theron, beğenilen filmin devamının geleceğinin sinyallerini verdi. 

Millie Bobby Brown'ın önlenemez yükselişi: Enola Holmes izleyenleri büyüledi

 

netflix3.jpg
(Netflix)

 

Stranger Things'de canlandırdığı Eleven karakteriyle önemli bir hayran kitlesine ulaşan Millie Bobby Brown, bu kez Enola Holmes rolüyle rüştünü ispatladı. Henry Cavill, Helena Bonham Carter gibi önemli isimlerin yer aldığı film 76 milyon hanede izlenerek sinemaseverlere yeni bir Sherlock Holmes anlatısı tattırdı. Filmin hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden geçer not alması 16 yaşındaki Brown'ı sinema ve televizyon dünyasının gelecekte neler yapacağı merakla beklenen genç yıldızları arasına yerleştirdi. 

Minnoşlar: Netflix bu kez eleştirilerin hedefinde

 

netflix4.jpeg
(Netflix)

 

Netflix, Fransız yapımı Minnoşlar (Mignonnes) için hazırladığı afiş nedeniyle, çocukları cinsel obje olarak gösterdiği yönündeki iddialarla eleştirileri oklarının hedefindeydi. Türkiye'de de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) başvurusuyla çocuk istismarı görüntüleri içerdiği gerekçesiyle film dijital yayın platformunun Türkiye'deki yayın kataloğundan kaldırılmıştı. Filmin yönetmeni Maïmouna Doucouré ölüm tehditleri aldığını açıklamış ve sosyal medyada dünyanın pek çok farklı yerinden kullanıcıların sert biçimde eleştirdiği film ABD'nin Teksas eyaletinde dava edilmişti. 

Yeni bir dijital platform: Amazon Prime Türkiye'de yayına başladı

 

afp5.jpg
(AFP)

 

The Boys, The Man in the High Castle, Good Omens, Fleabag, Utopia gibi sevilen orijinal yapımları olan Amazon Prime Video Türkiye'de yayına başladı. Özellikle J.R.R Tolkien'in eserlerinden uyarlanacak yeni bir Yüzüklerin Efendisi dizisini Orta Dünya hayranlarıyla buluşturacak Amazon Prime gerek gelecek yapımları gerekse de mevcut dizileriyle pek çok izleyicinin dikkatini çekmeyi başarmış görünüyor.

Birol Ünel son yolculuğuna uğurlandı

 

afp6.jpg
(AFP)

 

Fatih Akın'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Duvara Karşı (Gegen Die Wand), Aşka Ruhunu Kat (Soul Kitchen) ve Temmuz'da gibi filmlerde yer alan ünlü oyuncu Birol Ünel, 59 yaşında kansere yenik düşerek Berlin'de hayatını kaybetti. Duvara Karşı performansıyla Alman Film Ödülleri'nde En İyi Aktör ödülünü almış ve uluslararası tanınırlık elde etmişti. 

Emmy Ödülleri'nde ufak çaplı yangın

 

abc.jpg
(ABC)

 

Jennifer Aniston ve Jimmy Kimmel'ın sunduğu 72. Emmy Ödülleri Töreni, koronavirüs pandemisinin gölgesinde sanal olarak gerçekleştirildi. İkili komedi dalında en iyi kadın oyuncu ödülünü açıkladıktan sonra zarfın üstüne dezenfektan sıkıp zarfı ateşe verdi. Şovun parçası olduğu anlaşılan bu bölümde zarf sönmeyince Aniston yangın söndürücüyle müdahale etmek zorunda kalmıştı. Bununla birlikte "Schitt's Creek" 9 dalda ödül kazanarak Emmy Ödülleri'nin komedi dalındaki rekorunu egale etti. 

EKİM

The Queen's Gambit: Satranç hiç bu kadar göz alıcı olmamıştı

 

netflix6.jpg
(Netflix)

 

Anya Taylor-Joy'un bir satranç dahisini canlandırdığı Netflix'in en çok izlenen mini dizisi olmayı başaran The Queen's Gambit, 2020'nin en dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor. Dizinin elde ettiği başarı pek çok kişiyi satranç öğrenmeye teşvik ederek satranç takımı satışlarında patlamaya neden oldu. Bununla birlikte dizinin uyarlandığı aynı isimli roman 37 yıl sonra The New York Times'ın en çok satanlar listesinde yer aldı. 

The Walking Dead 10. sezon finali: Gizemli maskeli kim?

 

amc.jpeg
(AMC)

 

Robert Kirkman'ın yarattığı çizgi romanlardan uyarlanan, zombi evreninin amiral gemisi niteliğindeki The Walking Dead dizisinin 10. sezon finali koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenmesinin ardından nihayet hayranlarıyla buluştuğunda evrene dair pek çok soru işaretini beraberinde getirdi. "Gizemli maskeli kim?", "Maggie o kadar zaman neredeydi?", "Maggie ve Negan karşılaştığında neler yaşanacak?", "Rick Grimes geri dönecek mi?" gibi bir dizi soruyu gündeme getiren dizinin içerik sorumluları 10. sezonun 6 bonus bölümle genişletileceğini ve merak edilen soruların bir kısmını cevaplayacaklarını açıklamıştı. Dizi her ne kadar 11. sezonla sona erecek olsa da Rick Grimes'ı konu alacak filmler, Carol ve Daryl'ı anlatacak yeni bir dizi gibi projeler evrendeki maceraların hız kesmeden devam edeceğine işaret ediyor. 

Pandeminin gölgesinde, baloncuklar içinde konser

 

warner.jpg
(Warner Records)

 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle büyük organizasyonlar gerçekleştirilemese de The Flaming Lips'in yeni albümü için düzenlediği baloncuklu konser 2020'nin en unutulmaz görüntülerin bazılarını sunmuştu. Hem dinleyicilerin hem de grubun baloncukların içine yerleştirildiği konser, pandemiye rağmen yaratıcı fikirlerin hayata geçirilebileceğinin en çarpıcı örneklerinden biriydi.  

Sinema tarihinin ilk James Bond'u hayata gözlerini yumdu

 

afp7.jpg
(AFP)

 

Daniel Craig'in ardından yeni James Bond'un kim olacağı yönündeki hararetli tartışmaların yapıldığı 2020, sinema tarihinin ilk James Bond'u olarak tanınan Sean Connery'nin 90 yaşında hayranlarına veda etmesine de tanıklık etti. Yeni James Bond için Tom Hardy, Henry Cavill, Idris Elba gibi güçlü isimlerin adı geçerken Ian Fleming'in yarattığı efsanevi karakter açısından 2020 bir devrin de sonu oldu. 

"Rock'ın Mozart'ı" kanser mücadelesini kaybetti

 

afp8.jpg
(AFP)

 

"Rock'ın Mozart'ı" ya da "Gitar Tanrısı" gibi lakapların sahibi Eddie Van Halen, gırtlak kanserine karşı verdiği mücadeleyi 65 yaşında kaybetti. Tapping tekniğini dünyaya duyuran, 2007'de Rock and Roll Hall of Fame'ine seçilen gitar virtüözü, 1984'te müzik listelerini altüst eden Jump gibi Van Halen grubuyla geride bıraktığı şarkılarla hatırlanıyor. 

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi ABD'li şair Louise Glück

 

afp9.jpg
(AFP)

 

En son 2011'de bir şaire verilen Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl ABD'li şair Louise Glück'un oldu. Toni Morrison'dan sonra ödülü kazanan ilk ABD'li olan yazar 10 milyon İsveç kronunun da sahibi oldu. Ararat, Averno, The Wild Iris gibi eserlerin yazarı Glück'e takdim edilen prestijli ödül geçen yıl Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden Peter Handke'ye verilmesiyle infiale yol açmıştı.

KASIM

 The Crown: Kraliyet'in aşil topuğu şöhret ve gizlilik

 

netflix7.jpg
(Netflix)

 

Hem Meghan Markle ve Prens Harry'nin Kraliyet'ten ayrılma kararı hem de Prens Andrew'a yöneltilen cinsel istismar suçlamaları Britanya Kraliyet ailesinin 2020'de gündemde kalmasına neden olan başlıklardan yalnızca ikisiydi. Netflix'in dikkat çeken yapımlarından biri olan The Crown'ın 4. sezonu, Birleşik Krallık'ta Kraliyet'in merkezde yer aldığı etik tartışmasını alevlendirdi. Özellikle Prenses Diana ve Prens Charles'ın tasvirinin sorunlu olduğu gerekçesiyle Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı diziye kurgu olduğu yönünde bir ibare eklenmesini istemiş ancak Netflix bunu reddetmişti.

Bir Başkadır dizi tartışmak: Ferdi Özbeğen nostaljisi ve memleket ahvali

 

netflix8.jpg
(Netflix)

 

Berkun Oya'nın yazıp yönettiği Bir Başkadır, sosyal medya kullanıcılarının, akademisyenlerin, sinema eleştirmenlerinin ve daha nicelerinin dahil olduğu bir tartışma başlatarak ekranlara getirdiği Türkiye tasviriyle uzun süre gündemden düşmedi. Yılın en çok konuşulan yerli yapımı olan Bir Başkadır dizisi kültürel, politik ve ideolojik bir dizi başlıkta adeta bir er meydanına dönüşerek pek çok kişinin üzerinden fikir beyan ettiği bir fenomen haline geldi. Bir Başkadır'ın alevlendirdiği tartışmalara Ferdi Özbeğen'in şarkıları eşlik etti.

Booker Ödülü'nün kazananı Douglas Stuart

 

afp10.jpg
(AFP)

 

En prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Ödülü'nün bu yılki kazananı Shuggie Bain romanıyla Douglas Stuart oldu. ABD'li yazar ilk romanıyla çok önemli bir başarı elde etti. Jürinin oy birliğiyle ödüle layık gördüğü roman gelecek yıl Can Yayınları'ndan çıkacak çevirisiyle Türkiye'deki okurlarıyla buluşacak. 

ARALIK

Yurttaş Kane'in yapım öyküsü: David Fincher geri döndü

 

netflix11.jpg
(Netflix)

 

Ünlü yönetmen David Fincher'ın 6 yıl aradan sonra yeniden hayranlarının karşısına çıktığı Mank, sinema tarihinin en ikonik filmlerinden biri olan Yurttaş Kane'in (Citizen Kane) nasıl hayata geçirildiğine odaklanıyor. 2020'nin en çok beklenen filmleri arasında yer alan ve başrolünde Gary Oldman'ın yer aldığı filme dair Fincher, stüdyoların sadece büyük gişe filmlerine yatırım yaptığı bu dönemde Mank'ın çekilmesinin pek de kolay olmadığına işaret etmişti. Fincher, Orson Welles'le anılan 1941 yapımı filmin görünmez kahramamı Herman Mankiewicz'in hikayesini anlatıyor.

Tartışmalı yönetmen Kim Ki-duk koronavirüse yenik düştü

 

afp11.jpg
(AFP)

 

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring), Nefes (Breath) gibi filmleriyle tanınan Güney Koreli yönetmen Letonya'da koronavirüs nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kariyerinin son düzlüğünde özellikte kendisine yöneltilen taciz ve tecavüz suçlamalarıyla gündeme gelen Kim Ki-duk "Pieta" filmindeki şiddet sahneleri gibi tartışma yaratan işlere attığı imzayla biliniyor. 

Ezhel bu yıl da zirvede

 

insta2.jpg
(Instagram/Ezhel)

 

Spotify'ın yayımladığı listelere göre Ezhel bu yıl da Türkiye'de en çok dinlenen sanatçı ve ünlü rapçi bu başarıyı üst üste üçüncü kez elde ediyor. Ezhel'in yanı sıra Sagopa Kajmer, Sezen Aksu, Gazapizm, Zeynep Batık gibi isimler de listede yer alıyor. Öte yandan dünya genelinde en çok dinlenen sanatçılar arasında Bad Bunny, Drake ve The Weeknd gibi isimler bulunuyor. 

MGM iflas etti

 

ap.jpg
(AP)

 

Özellikle James Bond filmleriyle bilinen 1924'ten bu yana pek çok önemli Hollywood yapımının altında imzası bulunan Metro Goldwyn Mayer Stüdyoları iflas etti. Şirketin sahip olduğu tüm dizi ve film içeriklerinin bulunduğu arşiv satışa çıkarıldı. Ocak'ta Netflix ve Apple gibi devlerle görüşüldüğü ancak fiyat konusunda uzlaşma sağlanamadığı belirtilmişti. 

Alef en iyi uluslararası 15 dizi arasında

 

blu.jpg
(Blu TV)

 

Yönetmen koltuğunda Emin Alper'in oturduğu, senaryosunu Emre Kayış'ın yazdığı Blu TV'de yayımlanan mistik polisiye dizisi Alef, Variety'nin hazırladığı listede uluslararası en iyi 15 dizi arasında yer aldı. Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan ve Melisa Sözen gibi isimlerin bulunduğu Alef'in yanı sıra listede The Bad Kids (Çin), Crash Landing on You (Kore), Invisible Stories (Singapur), La Jauria (Şili), Normal People (UK), Paatal Lok (Hindistan), Paranormal (Mısır), Partisan (İsveç), Patria (İspanya), Possessions (Fransa), Quiz (UK), Veneno (İspanya), We Are Who We Are (İtalya), We Got This (İsveç) dizileri yer alıyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU