Gül ve Davutoğlu'nun açıklamalarına AK Parti'nin kurmay kadrosu sessiz

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun, YSK'nın İBB seçimlerini iptal etmesinin ardından yaptığı açıklamalar konuşulmaya devam ediyor

Gül ve Davutoğlu'nun, YSK kararıyla ilgili açıklamaları tartışılmaya devam ediyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesinin ardından açıklama yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AK Parti eski Genel Başkanı ve eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu siyaseti hareketlendirdi. 

YSK’nın İBB kararını, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Anayasa Mahkemesi’nin 2007’de aldığı “367 kararıyla” karşılaştıran Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız “367 Kararı” karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız” İfadelerini kullandı.


"367 kararı" nedir?

2000 yılında 10. Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin dolmasına 1 ay kala Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştı. 27 Nisan 2007’de TBMM’de yapılan oylamada AK Parti Abdullah Gül'ü aday göstermişti. CHP'nin katılmadığı oylamada 357 oy kullanılmış, Gül 352 oy almıştı.

Oylamanın ardından CHP, eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun düşüncelerine paralel olarak toplantı yeter sayısının 367 olduğunu ve bu sayıya ulaşmadan yapılan oylamanın geçersiz sayılması gerektiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş AYM de bu talebi haklı bulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu: YSK kararı evrensel hukuka aykırı

Gül’ün hemen ardından eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu da bir açıklama yaparak YSK kararının evrensel hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. "31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır" diyen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

Türk siyasi hayatının ve demokrasisinin tüm eksiklerine rağmen en önemli gücü sandığın meşruiyetidir. Ülkemizi en zor zamanlardan, kritik eşiklerden çekip çıkaran milletimizin sandıkta ortaya koyduğu iradesi olmuştur.

Siyasî geleneğimizin en temel değeri de, son sözün sandıkta tecelli eden millet iradesine ait olmasıdır. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır.

Adil, kurallara uygun seçimler demokrasinin olduğu kadar ortak aidiyet bilincimizin de referans noktasıdır. YSK’nın kararı ise evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırılıklar barındırmakta, bu bilince zarar vermektedir.

Siyasî hareketler için en büyük kayıp seçimlerin değil toplumsal vicdanda ahlakî üstünlüğün kaybedilmesidir. Şimdi yapılması gereken; ülkemize yakışan olgunlukla seçim sürecini yürütmek, gerilim ve kutuplaşmadan uzak durarak demokrasimizin daha fazla yıpranmasına engel olmaktır."


Gül ve Davutoğlu’nun bu açıklamalarının ardından AK Parti’nin kurmay kadrosundan bir tepki gelmedi. 

Yüksek Seçim Kurulu AK Parti Temsilcisi ve Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Recep Özel Twitter'dan tepki gösterdi. "Bu hikayede çakallara yer yok" dedi. 
 


MYK'da 3 tepki

AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden sadece Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş ve Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel tepki gösterdi.

Lütfiye Selva Çam konuyla ilgili şunları dedi: 

Sütre gerisinden ateş edenler. Aslanların yakaladığı ava gözünü dikip emek sarfetmeden avı çalmaya kalkan çakallar. Lokomotife makinist sürekli kan ter içinde kömür atarken sürekli 1.Sınıf kompartmanda seyahat edip,sonra makinisti trenden atamayacağını anlayınca vagon değiştirenler.

 


51 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde Gül ve Davutoğlu'na sosyal medyadan tepki gösterenler İffet Polat ve Gökçen Özdoğan Enç oldu.
 


Partinin yetkili organlarından Merkez Disiplin Kurulu üyelerinden Ali Özkaya ise isim vermeden Gül ve Davutoğlu'nu eleştirdi:
 


AK Parti Genelbaşkanvekili Numan Kurtulmuş bu tartışmaya girmedi. Grup başkanvekilleri de tartışmanın dışında kalmayı tercih etti.

Burhan Kuzu'dan "cenazeli" tepki

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı da olan AK Parti kurucularından Burhan Kuzu ve eski Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner sert tepki gösterenler arasındaydı. 

Gül ve Davutoğlu'nu eleştiren gönderileri takipçileriyle paylaşan Kuzu, "Senin babanın cenazesinde seninle birlikte gözyaşı döken adamı arkasından vurmaya kalktın! Bu ayıp bir ömür yeter sana" yazılı bir fotoğrafı paylaşması dikkat çekti.

Metiner ise şu paylaşımda bulundu:
 


İki isme tepki gösterenlerden biri de AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'dı. Yayman, "Yazık... İnsan Hayret Ediyor! Herkes Kendine Yakışanı Yapar!!" ifadelerini kullandı.
 


Enginyurt: AK Parti'deki AKP'liler

Gül ve Davutoğlu'na tepki gösterenler arasında MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da vardı. Enginyurt Gül ve Davutoğlu hakkında şunları yazdı: 

"Abdullah Gül’e bir hatırlatma yapmak istiyorum.Sayın Gül, 2007 de, 367 krizi yaratan zihniyet,bugün dolaylı destek verdiğin CHP zihniyetiydi. Sen aday olduğun da, CHP Meclis’e girmedi, MHP sayesinde Cumhurbaşkanı seçildin.
Sayın Erdoğan senin için kardeşim dedi. Sen ne yapıyorsun?"

"Ahmet Davutoğlu denilen, görevden alınan son Başbakan da, YSK kararını çok yanlış bulmuş. Arkadaş bu Ak Partili akp liler ne kadar kindarmış. Düşmeye gör,vurdukça vuruyorlar. Sırada kim var diye merak etmiyorum. Koş Bülent, yetiş Beşir,Acele et Hüseyin Çelik, haydi vurun kahpece."

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU