Yanan uçaktaki ölümlere kurtulanların 'bagajımı alayım' ısrarı mı yol açtı?

Rusya’da havada alev aldıktan sonra acil iniş yapan uçaktaki bazı yolcuların, eşyalarını almak için tahliyeyi geciktirdiği ortaya çıktı

Rusya'da başkent Moskova'dan hareketle ülkenin kuzeybatısındaki Murmansk'a gitmek üzere havalanan Suhoy Superjet (SSJ-100) tipi yolcu uçağı, geçtiğimiz pazar günü (5 Mayıs 2019) havada alev almasının ardından Moskova'daki Şeremetyevo Havalimanına acil iniş yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçak kazası sırasında çekilen görüntülerde yolcuların acil çıkış kaydırağından çıktığı görülüyor. Ancak görüntülerde bazı yolcuların acil çıkış esnasında bagajını ve el çantasını da beraberinde götürdüğü anlaşılıyor.

 

rus uçağı twitter

Rus Aeroflot uçağından tahliye edilen yolcuların elinde el çantaları görülüyor / Fotoğraf: Twitter

 

Amerikan New York Times gazetesine göre Aeroflot hostesleri ve kabin memurlarının uçağın hızlıca tahliye edilmesine yönelik uyarılarına rağmen yolcuların çoğu talimatlara uymadı ve eşyalarına yapıştı. Bu sırada diğer yolcular, alev alan uçaktan çıkmak için önlerindeki yolcuları bekledi.

Rus Interfaks haber ajansı, tahliye sırasındaki bu yavaşlamanın 41 kişinin ölümüne sebep olduğunu yazdı.

Acil durumda kişisel eşyaların alınması ile ilgili havacılık uzmanları, tahliye daha çabuk gerçekleşseydi 41 olan ölü sayısının çok daha az olacağı yorumunda bulundu.

“Tahliye 55 saniye sürdü”

Aeroflot havayolu şirketinin basın sözcüsü Maksim Fetisov, yanmaya başlayan Sukhoi Superjet-100 uçağından yolcu tahliye işleminin normlara göre 90 saniye iken 55 saniyede tamamlandığını belirtti.

 

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Fetisov, “Yolcuların tahliyesi, normlara göre 90 saniye iken 55 saniyede tamamlandı” ifadelerini kullandı.

Üretici firma Sukhoi, söz konusu Superjet 100 model uçağın 2017'de üretildiğini, Nisan ayında planlı bakımdan geçtiğini belirtti.

Daha önce de yaşandı

ABD Hava Konukları Birliği Başkanı Sarah Nelson, uçağın tahliyesi sırasında yolcuların bu tip davranışlarına sıkça rastlanıldığını söyledi.

2016 yılında Dubai’e iniş yaptığı sırada alev alan Emirates uçağının acil tahliyesi sırasında çekilen görüntülerde, uçağın dumanla dolmasına rağmen yolcuların eşyalarını almaya çalıştığı görüşmüştü. 

2013’te San Francisco’da acil iniş yapan Asiana 777 uçağında yangın çıkmış, uçağın tahliyesi sırasında yolcuların üst taraftaki kapakları kaldırarak eşyalarını aldığı görülmüştü.

 

2016'da Chicago'daki O'Hare Havalimanı'na acil iniş yapan uço AP.jpg
2016'da Chicago'daki O'Hare Havalimanı'na acil iniş yapan uçağın yolcuları eşyalarıyla birlikte çıkarken / Fotoğraf: AP

 

Yine 2016’da Chicago’daki O’Hare Uluslararası Havalimanı’ndaki piste iniş yapan Amerikan Hava Yolları uçağında bulunan yolcuların acil çıkış yaparken eşyalarını aldığı kayda geçmişti.

Uçağı tahliye etme prosedürü nedir?

ABC’ye konuşan uçuş görevlisi Sue Rice, herhangi bir acil durum sırasında uçağın nasıl tahliye edileceğiyle ilgili süreci anlattı.

24 yıldır bu meslekte çalışan Rice, “İlk olarak emniyet kemerleri çıkarılır. Dışarısı kontrol edilir. Yangın veya başka bir durum var mı ona bakılır. Kapılar açıldıktan ve şişme kaydırağı devreye girdikten sonra yolculara eşyalarını bırakarak hızlı bir şekilde tahliye çağrısı yapılır” dedi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU