Arjantin’in efsane ismi Eva Peron 100 yaşında

Peron’un 100’üncü doğum gününde düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı

Arjantin'in eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron'un eşi Eva Peron, doğumunun 100. yılında binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

Peronist ve milliyetçi bir grup olan Evita Hareketi başta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinden gelen sosyal hareketlerin de katılımıyla "Meşaleler Yürüyüşü" yapıldı. 

İspanyolca "Küçük Eva" anlamına gelen "Evita" lakabıyla tanınan eski devlet başkanının eşi için gerçekleştirilen yürüyüş, Eva Peron'un "Biliyorum ki sizler benim adımı alacak ve onu zafer bayrağı gibi taşıyacaksınız." ifadesinden esinlenerek, "Evita seni zafer bayrağı olarak taşıyoruz." sloganıyla düzenlendi.

Bazı göstericiler ellerinde meşaleler taşırken, bazıları da renkli sis tüplerini ateşe verdi. Ayrıca yürüyüş esnasında birçok grubun bando takımı da müzik çaldı.

Latin Amerika ülkesi Arjantin'in önceki Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Eva Peron'un 100. doğum gününü sosyal medya hesabından yaptığı, "Eva Peron... Muhaliflerini, nefreti ve ölümü aştı, çünkü sevgisi ve alçakgönüllülere olan bağlılığı nedeniyle ulusun tarihinde ve halkın yüreğinde yer aldı" paylaşımıyla andı. 
 

 


“Ulusun ruhani lideri” Eva Peron kimdi?

Buenos Aires eyaletinin Los Toldos şehrinde 7 Mayıs 1919'da dünyaya gelen Eva Peron, Arjantin'i 1946'dan 1955'e kadar yöneten eşi Juan Domingo Peron'un devlet başkanlığı sırasında birçok politik, sosyal ve sendika faaliyetlerinde bulunarak halkın sevgisini kazanmış bir isim olarak öne çıktı.

Eva'nın siyasetteki en büyük başarılarından biri kadınlara seçme ve seçilme hakkı kazandırmak oldu. 1947 yılında çıkan ve kadınlara siyasetin yolunu açan yasadan sonra, 1950 yılına gelindiğinde Amerika kıtasındaki hiçbir ülkenin kongresinde, Arjantin kongresindeki kadar kadın yoktu. 

Eva Peron siyasetteki başarılarının yanı sıra, sosyal hayatta da birçok işe imza attı. 1948'de kurduğu Eva Peron Vakfı sayesinde hastaneler, yaşlılar ve dul kadınlar için sığınma evleri ve okullar inşa edildi. Vakıf 1955'de faaliyetlerine son verdi.

Ülke siyasetinde ve tarihinde silinmeyecek bir iz bırakan ve "Ulusun ruhani lideri" olarak anılan Eva Peron, 1952 yılında 33 yaşındayken kanser sebebiyle hayatını kaybetti. 

Bugün, Buenos Aires'de Eva Peron adına Museo Evita Müzesi, Milli Kütüphane bahçesinde adına yapılan bir anıt ve çeşitli kuruluşlar bulunuyor.

Arjantin'de çeşitli dallara bölünmüş politik bir akım olarak hala ülke siyasetinde yer alan Peronizm (Peronculuk), sosyal adalet ve milliyetçilik anlayışıyla, eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron'a ithafen kuruldu ve ülke siyasetine 70 yıl hakim oldu. Ülkede 1976-1983 yılları arasında yaşanan diktatörlük dönemi dışında bu 70 yıllık süre içerisinde, Peronist olmayan hiçbir devlet başkanı görev süresinin sonuna kadar ofisinde kalamadı.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU