2020 Top 10: Yaşam

Bu yıl listemize doğa ve hayvanlarla ilgili haberlerle iki Hollywood yıldızı damga vurdu

Bazı durumlarda felaketler insanları sevdiklerine ve tabiata daha da yakınlaştırdı (Fotoğraf:AFP / Düzenleme: Independent Türkçe)

Adı Kovid-19 olsa da 2020'nin asli gündemi olan yeni tip koronavirüs, herkesin hayatını etkilerken bu senenin en çok okunan yaşam haberleri listesinin değişmemesi düşünülemezdi. 

Geçen sene kadın-erkek ilişkilerine dair işler ön plandayken bu sene listemize bu konuyla ilgili herhangi bir yazı girmedi. 

Belki küresel koronavirüs salgınının Çin'de bir insanın yarasa yutmuş pangolini yemesiyle başladığı iddiasından, belki de tecritlerle beraber evlere kapanmak zorunda olduğumuz için bu sene yaşam kategorisinde doğa ve hayvanlarla ilgili haberler ön plana çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henüz 26 Aralık'ta yayımlamamıza rağmen, 2020'nin zirvesine yerleşen haberimiz, Britanya'da bir kuş gözlemcisinin antik Kelt dönemine ait hazine bulması oldu. 

Sonu kötü bitse de apartman bloklarında orman inşa etme hayâli, listemizde ikinci sırayı aldı. 

Yerküreyi paylaştığımız ayı, at, inek, deve, timsah gibi hayvanlarla sivrisinekler en çok okunanlarda yer bulan diğer aktörler oldu. 

Aktör demişken, listemize giren iki Hollywood yıldızından bahsetmemek olmaz. 

Tom Cruise'un Scientology tarikatıyla ilişkisi ve bu sene çok konuşulan yargı sürecinde verdiği ifadelerle adından söz ettiren Johnny Depp'in utangaç yüzü de merak celp eden konular arasında yer aldı. 

İşte Independent Türkçe'de 2020'nin en çok okunan 10 yaşam haberi...


10- Karayip Korsanları çekimlerinde Johnny Depp, Keira Knightley'i öpmekten rahatsız olmuş

ccc.jpg
(Walt Disney)


Bu sene en çok dikkat çeken Hollywood yıldızlarından biri Johnny Depp oldu. Ünlü aktörle ilgili yaptığımız haberler, genelde eski eşi Amber Heard'e şiddet uyguladığı iddialarının yargıya taşınmasıyla ilgiliydi. Bu haberler Türkiye'de de dünyada olduğu gibi dikkat çekti. 

Komşusunun "Depp gözyaşları içinde gelip 'Heard bana vurmayı seviyor ama ben aşkımdan karşılık veremiyorum' dedi" şeklinde ifade vermesine dair haber, son haftalarda liste dışında kalarak 12. sıraya düştü.

Ancak daha da fazla dikkat çekerek Top 10 listesine giren haberimiz, Karayip Korsanları setinde Kaptan Jack Sparrow’u canlandıran Johnny Depp'in, Keira Knightley’nin canlandırdığı Elizabeth Swann karakterini öperken utandığını söylemesi oldu: 

Romantik olarak çıkmadığınız birini öpmek tuhaf. Genel olarak öpücükler her zaman tuhaftır özellikle de Keira ve ben böyle bir durumda hiç birlikte olmadığımız için. Birbirimizi birkaç yıldır tanıyorduk ve aniden 'Buna hazır mısın?' demek zorunda kaldık.


9- Nesli tükenmekte olan baba timsah 100 yavrusunu sırtında taşırken görüntülendi 

8.jpg
(Londra Doğa Tarihi Müzesi)


Listeye damga vuran doğa haberlerimizden biri, Dhritiman Mukherjee'nin yakaladığı olağanüstü kareyle ilgiliydi. 

Karede nesli tükenmekte olan bir gavyalin, Hindistan’ın Chambal Ulusal Koruma Alanı’ndaki sularda yüzden fazla yavrusunu sırtında taşıdığı görüldü.
Hayvanı görüntüleyen Hintli fotoğrafçı, 'Normalde gavyaller, tuzlu su ve bataklık timsahlarına kıyasla çok utangaçtır. Ama bu, çok korumacıydı, yaklaşırsam kızacaktı' dedi.


8- Piyango talihlilerinin avukatı mafyayla bir olup 80 milyon dolara el koydu

7.jpg
(David Handschuh)


Top 10 listesinde diğerlerinden tamamen ayrışan bu haber, piyango talihlilerinin sadece ülkemizde kandırılmadığını gözler önüne seriyor. 

İddiaya göre kendini "piyango avukatı" olarak pazarlıyan Jason Kurland, talihlileri ABD'nin en meşhur mafyalarından Genovese ailesi için çalışan Christopher Chierchio ve iki diğer kişiye bağlı şirketlere yatırım yapmaya yöneltiyordu. Başta piyango talihlilerine para dağıtılarak güven aşılansa da, nihayetinde bu paralar avukat ve mafyanın lüks hayatları için harcandı.

Brooklyn'deki federal savcılık, piyango talihlilerinin meşhur avukatı Jason Kurland'ı mafyayla anlaşarak üç müvekkilini dolandırmakla suçladı.
ABD'nin dört bir yanındaki piyango talihlilerinin vekaletini alarak ün kazanan 46 yaşındaki avukatın, toplamda 107 milyon dolar civarında bir parayı 2018'den bu yana kandırdığı müvekkillerinden aldığı ve bu paranın 80 milyonunun kaybolduğu öne sürüldü.


7- 30 yıl sonra Scientology'den ayrılan aktris, Tom Cruise'un kızı hakkındaki "ana planı" anlattı

6.jpg

(Reuters)


Yedinci sırada, Görevimiz Tehlike 7'nin setinde çalışanlara bağırarak son günlerde yeniden gündem olan Tom Cruise var. 

Hollywood yıldızının sadece filmleri değil, özel hayatı da merak konusu. 58 yaşındaki aktörün ünlü üyeleriyle tanınan Scientology tarikatıyla ilişkisi, temiz yüzünün arkasında bir şeyler gizleyip gizlemediğini sorgulatıyor. 

30 yıl müridi olduğu sosyetik tarikattan ayrılan aktris Leah Remini, Tom Cruise'un eski eşi Katie Holmes'tan olan 14 yaşındaki kızı Suri'yi Scientology'ye dahil etmek istediğini ancak henüz büyümesini beklediğini ifade etti: 

Katie'in Scientology'de olduğunu biliyordum ve Tom'un dünyasıyla çok beyni yıkanmış görünüyordu. Ancak zaman geçtikçe yaptığı şeylerin kızını korumak için olduğunu anladım. Kızını korumak için bir çeşit anlaşma yaptığını varsayıyorum.
Scientology tarikatı Katie'yi baskıcı biri ve bir düşman olarak görüyor. Bu nedenle Tom diğer Scientology üyeleri gibi onun Suri'yle bağlantısı olmaması gerektiğine inanıyor. Eminin Tom'un ana planı, Suri büyüyene kadar bekleyip sonra onu tarikata çekmek ve annesinden uzaklaştırmak.

Son anda 11. sıraya düşerek liste dışında kalan haberimiz de Remini'nin "Tom, bu ‘iyi adam’ rolünü uzun süredir oynuyor. Çünkü Scientology politikasının istediği şey bu" demesiyle ilgiliydi.  


6- Avustralya'da 10 bin deve helikopterlerden vurularak öldürülecek

5.jpg

(Reuters)


The Independent'tan Samuel Osborne'un imzasını taşıyan 7 Ocak tarihli bu haberin listeye girmesi, belki de insanlığın doğayı hoyratça değiştirmesinin, pandeminin yol açtığı kaostan önce de dert edildiğini gösteriyor. 

Kuraklıktan muzdarip Güney Avustralya'da 10 binden fazla devenin çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürülecek olması, büyük ilgi topladı. 

Develer Avustralya'ya 19. yüzyıl boyunca Hindistan'dan ve Afganistan'dan getirildi ve bu hayvanlar ulaşım ve inşaatlarda kullanıldı.
Eğer avlanma gerçekleşmezse sayıları her 8 ya da 10 yılda bir iki katına çıkacak.


5- Dev sivrisinek sürüleri yüzlerce at ve ineği kanlarını emerek öldürdü

3.jpg

(AP)


The Independent'tan Andrew Naughtie'nin imzasını taşıyan haberimiz de doğanın aslında çok da barışçıl bir ortam olmadığını gösterdi. 

ABD'nin Louisiana eyaletinin Laura Kasırgası'ndan sert bir şekilde etkilenen bölgelerinde, selin ardından yumurtalarından çıkmalarıyla küçük böceklerin sayılarında patlama yaşandı ve dev sivrisinek sürüleri yüzlerce at ve ineği kanlarını emerek öldürdü.

Ville Platte bölgesinde veterinerlik yapan Dr. Craig Fontenot'ya göre, dev fırtınanın ardından bataklıkların dışına itilen 'hain küçük kan emiciler' çoktan 300 ila 400 büyükbaş hayvanın yanı sıra birkaç atın canına mal oldu.
İçine böcek ilacı sıkılabilen ağıllarda bulundukları için keçiler şimdilik kurtuldu ama bir geyik yetiştiricisi hayvanlarından en az 30'unu kaybetti.
 

4- "Evladım gibi" dediği su aygırı tarafından öldürüldü

4.jpg

(Matthew Tabaccos/Barcroft Medi)


17 Aralık'ta yayımlanmasına rağmen hızlıca listemizde tırmanan bu haber, akıldışı bir cüretkârlıği gözler önüne serdi. 

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan Marius Els, adına "Humphrey" koyduğu bir su aygırını sahiplenmişti ancak işler umduğu gibi gitmedi. 

40 yaşındaki çiftçinin su aygırının üstüne binip gezdiği ve nehirde birlikte yüzdüğü görüntüler internette viral olsa da bu hikayenin sonu kötü bitti. Defalarca ısırılan 40 yaşındaki çiftçi yaşamını yitirdi.

Hâlbuki Els, şu sözleriyle kalpleri fethetmişti:

Biraz tehlikeli ama kimseye zarar vermeyeceği konusunda ona kalpten güveniyorum. Onunla yüzebiliyorum, sırtına çıkmama izin veriyor.
Yalnızca kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlarla iletişim kurabileceklerini düşünüyorlar. Fakat ben Afrika'daki en tehlikeli hayvanla ilişki kurmayı başardım.


3- Ayı eti yiyip buz gibi sulara girerek BBC'nin yarışmasını kazanan çiftin hayalleri kabusa döndü

2.jpg

(BBC)


Listede sona yaklaşırken tekrar hayvanlar aleminden insanlığa dönüyoruz. 

Britanyalı bir çift, bir televizyon yarışmasında zorlu koşullara katlanarak kazandıkları eve dair hayallerinin kabusa döndüğünü söyledi. 

37 yaşındaki Emily Padfield ve 53 yaşındaki Mark Warner, Şubat’ta BBC’de yayımlanan 'Win the Wilderness' isimli programda diğer 5 çifte karşı yarıştı Alaska’da bir çiftlik evi kazandı.
Yarışmacılar, 4 hafta süren mücadelede ayı eti yediklerini ve buz gibi sulara daldıklarını ifade etti. Sonunda çiftin yarışmada gösterdiği cesaret amacına ulaştı ve evin sahipleri, Duane ve Rena Ose evi devretmek üzere onları seçti. Sonrasında çift artık evin yasal sahibi olsa da eşini kaybeden yaşlı adam evi elinde tutmaya karar verdi.


2- Çin'de apartman bloklarında inşa edilen orman, felakete dönüştü: Bitkiler balkonları yuttu, sivrisinekler evleri istila etti

1.jpg

(AFP)


Bu yılın son anda ikinci sıraya düşen yaşam haberi, "Bir fotoğrafın rüyası neden yarım kalır?" ve "Cehenneme giden yol, iyi niyet taşlarıyla döşelidir" laflarını hatırlatabilir. 

Ekolojik bir cenneti andırması amaçlanan site, bitkilerin ve sivrisineklerin bölgede ısrarcı bir şekilde hak talep etmesiyle neredeyse insansız kaldı. 

Çin’de bir megakentte hayata geçirilen deneysel bir yeşil konut projesi, apartman sakinlerine her balkonda bakımlı bahçelerin bulunduğu 'dikey bir ormanda' yaşama fırsatı sunuyor.
Projeyi yürüten emlak acentesine göre 826 dairenin tamamı bu yıl Nisan'da satıldı. Ancak modern bir eko-cennete benzemesi amaçlanan bölge, kıyamet sonrasını anlatan bir filmin setine benziyor.


1- Kuş gözlemlerken servete kondu: Yaklaşık 9 milyon lira değerinde hazine buldu

543926-2074402962.jpg
(Facebook/Treasure Hunt)


2020'nin son haftasında yayımlamamıza rağmen hızlıca ilk sıraya tırmanan bu haber, belki de yeni yıla dair umutlarımızı gösteriyor.

Sonuçta kim kuş gözlemlemek gibi masum bir uğraşın içindeyken bütün maddi dertlerinden de kurtulmak istemez ki? Ama unutmayın, güzel sürprizler kendilerine hazır olmanızı da bekler.

Akşam tarlada kuşları gözlemliyordum. Bir şahinle bir çift saksağanın dalaşını izledikten sonra zemine baktığımda sürülmüş toprağın içinde sıradışı bir şey gördüm.
Madeni parçaların parladığını fark ettim. Sonra da çok güzel bir Kelt altını bulduğumu anladım. Şaşkınlık içinde kalakaldım. Kısa süre sonra yaklaşık bir metre yakında başka bir altın daha gördüm. Bunun üzerine eve gidip metal detektörümü aldım.
Sadece yürüyüşe çıkıp, kuş izlemeye gelmiştim. Kelt hazinesi buldum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU