Alaska Havayolları iki Müslüman yolcunun haklarını ihlal etme suçlamasıyla karşı karşıya

İki kişi, maskara durumuna düşürüldüklerini söyledi

Alaska Havayolları iki kişiye yönelik hak ihlalinde bulunmakla itham edildi (Reuters)

İki Müslüman adam, içlerinden birinin Arapça yazıştığına dair bir başka yolcudan gelen ihbar üzerine kendilerini uçaktan indiren Alaska Havayolları tarafından vatandaşlık haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Sadece ilk adlarıyla hitap edilmesini isteyen Abobakkr ve Mohamed, 17 Şubat 2020'de Alaska Havayolları'yla Seattle'dan San Fransisco'ya uçmak üzere uçağa binmişti.

İki yolcu da birinci sınıfta seyahat ediyordu ve iş gezisinde bulunuyorlardı.

Söz konusu kişileri temsil eden Amerikan İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) yayımladığı açıklamaya göre, Abobakkr uçağın kalkmasını beklerken bir arkadaşıyla birkaç Arapça mesaj paylaşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka bir yolcu bu mesajları görmüş ve "Arapça bilmemesine ve yalnızca birkaç emoji ve sayıyı anlamasına rağmen" uçuş ekibinden birine Abobakkr'ın şüpheli olduğunu söylemişti.

İhbar neticesinde havayolu şirketi uçuşu ertelemiş ve iki adamı uçaktan indirmişti. Bu kişiler daha sonra mesajlarla ilgili sorguya çekilmişti.

Abobakkr ve Mohammed, havayolu şirketinin "olayı diğer yolcuların çıkarına bir maskaralığa çevirdiğini" söyledi.

Açıklamaya göre, olayla ilgili bir polis raporunda, Alaska Havayolları'ndan bir temsilcinin metinleri İngilizce'ye çevirdiği ve "herhangi bir tehdit bulunmadığını" kabul ettiği kaydedilmişti.

Ancak şirket buna rağmen, iki adam Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) ve FBI tarafından sorgulanırken tüm yolcuları uçaktan indirmiş ve herkesi ek güvenlik taramasına tabi tutmuştu.

Havayolu şirketinin ayrıca, bütün kargo bölümünü bir K9 köpeğiyle tarattığı ve adamlardan birinin tuvaleti kullanmasından dolayı birinci sınıftaki tuvalet tanklarını boşalttığı belirtildi.

Şirketin, iki yolcunun uçmasında bir mani olmadığını saptamasından sonra da bu kişileri planlanan ilk uçuşlarına geri almadığı ifade edildi. Ayrıca bahsi geçen kişiler için daha sonra kalkan iki ayrı uçuşta biletler ayırtılmıştı.

Çektikleri çilenin ardından San Francisco'ya vardıklarında "iş gezisi planlarını tamamlamak için artık çok geçti ve seyahatlerinin herhangi bir kısmından fayda göremeyecek kadar travma geçirmiş" haldelerdi.

İki adam, olayın üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine karşın havayolu şirketinin hâlâ özür dilemediğini söyledi.
 


CAIR'in Washington Eyaleti (CAIR-WA) İcra Direktörü Imran Siddiqi şöyle konuştu:

Bu tedirgin edici olay, havayolu şirketlerinin Müslümanları haksız şekilde ayrımcılığa tabi tuttuğu olaylar dizisine eklenen son halka oldu. 'Müslümanların uçması' artık dünya çapında yer etmiş bir şüphe ve aşağılanma olayı haline geldi, bunun artık sona ermesi gerekiyor. Alaska Havayolları'nı, bu iki adama yönelik kötü muameleyi kati bir şekilde ele almaya çağırıyoruz.

Huffington Post'un haberine göre CAIR-WA, havayolu şirketinin sorunu bizzat çözmesini umduklarını ancak meseleyi yargıya taşımaya da hazır olduklarını belirtti.

Havayolu şirketinden bir sözcüyse, The Independent'a şu açıklamayı yaptı:

Şubat ayında yolculardan birinin yan koltukta oturan kişinin yazılı mesajlarından kaygı duymasının ardından iki misafirimizin uçaktan indirilerek böylesi tedirgin edici bir deneyim yaşamış olmasından dolayı üzgünüz.

Alaska Havayolları kanunsuz ayrımcılığı kesinlikle yasaklamaktadır ve bu tür şikayetleri epey ciddiye almaktayız. En büyük sorumluluğumuz, uçuş operasyonlarımızın güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Her gün olduğu gibi 17 Şubat'ta da hedefimiz buydu.

Bizim tarafımızda yanlış atılmış bir adım olup olmadığını ortaya koymak adına olayla ilgili iç soruşturma başlattık. CAIR ve iki misafirimizle de irtibat halindeyiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU