Kazakistan'dan yolsuzluk önlemi: Yurtdışındaki bankalarda hesap sahibi olmak artık yasak

Milletvekilleri ve hakimler de yasak kapsamında

Orta Asya ülkesi Kazakistan'da yaklaşık 19 milyon kişi yaşıyor (Kazakistan Cumhurbaşkanlığı)

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni bir kanuna onay verdi. 

Kanunla vatandaşların haklarının korunmasının ve yolsuzluğun önlenmesinin hedeflendiği bildirildi. 

Buna göre, milletvekilleri ve hakimlerle birlikte kamu için çalışan diğer görevliler yabancı bankalarda hesap sahibi olamayacaklar.

Kazakistan'daki kamu görevlilerinin yurtdışında hesap açmaları, mevcut hesapları kapatmamaları ve nakit veya diğer değerli eşyalarını buralarda tutmaları artık yasak.

Kasım Cömert Tokayev, mayıs ayında Egemen Kazakistan gazetesine verdiği röportajda, zamanın gereklerine göre reformlar yaptıklarını belirterek "Kapsamlı siyasi reformlar devam edecek. Bu bizim stratejik seçimimizdir" demişti.

Tokayev kimdir?

67 yaşındaki Tokayev, önceki Kazakistan Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev'in 19 Mart 2019 tarihindeki istifasından sonra düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak 12 Haziran 2019'da düzenlenen yemin töreniyle Kazakistan’ın ikinci cumhurbaşkanı olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tokayev, 1992'den beri ülkenin kurucu lideri Nazarbayev'le birlikte çalışıyordu. İngilizce, Fransızca ve Rusça'nın yanı sıra Çince'ye de hâkim olan Kasım Cömert Tokayev 1991 yılında dışişleri bakan yardımcılığı, 1994’te de dışişleri bakanlığı görevine getirildi. Bu tarihlerdeki en önemli katkılarından biri, ülkenin Nükleer Silahsızlanma kararının neticeye ulaştırılmasıydı. 

Ardından 1999 yılında başbakan yardımcılığı ve başbakanlık görevlerinde bulundu. 2002 yılına kadar bu görevi sürdüren Tokayev, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcılığı ve BM Silahsızlanma Konferansı Genel Sekreter Özel Temsilciliği gibi uluslararası görevler yürüttü. 

Tokayev, Kazakistan'ın Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçiş kararını destekleyenlerin başında geliyordu. Özellikle yabancılara toprak ve arazi satışı konusundaki olumsuz tavrını açıkça ortaya koyan Tokayev, cumhurbaşkanı olduktan sonra ülke içindeki ilk ziyaretini Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduğu Türkistan eyaletine yapmıştı.


Independent Türkçe, TASS, AA

DAHA FAZLA HABER OKU