Modi yine Hindistan'daki Müslümanlara saldırıyor, bu kez "aşk cihadı" yasasıyla

Başbakanın partisi, ülkedeki Müslüman nüfusu hedef almak için sağcı Hindu komplo teorisini kullanıyor

Başbakan Narendra Modi'nin partisi BJP, Hindistan'daki Müslüman karşıtı yasalardan dolayı suçlanıyor (AP)

Hindistan, dünyada kültürel açıdan en fazla çeşitliği bünyesinde barındıran ülkelerden biri. Kendimizi, sunacak bu kadar çok şeyi bulunan en büyük demokratik devlet olarak adlandırmaktan gurur duyuyoruz. Öte yandan, Başbakan Narendra Modi'nin Hindistan Halk Partisi (BJP) tarafından geçirilen son yasalar, tüm ulusu hayal kırıklığına uğratıyor. Uttar Pradeş eyaletinde kabul edilen ve sözde "aşk cihadını" yasaklayan kanun, bu durumun en son örneği.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşk cihadı, Müslüman erkeklerin İslam dinine geçmeleri için Müslüman olmayan kadınlarla evlendiğini iddia eden sağcı bir Hindu komplo teorisi. Şüpheli vakalara müdahale etme yetkisi tanıyan yeni kanun, 38 milyonun üzerindeki Müslüman nüfusuyla ülkede en çok Müslümana ev sahipliği yapan Uttar Pradeş eyaletinin BJP liderliğindeki kabinesi tarafından kabul edildi. Fikir Hindistan'da yaklaşık 10 yıl önce ulusal düzeyde dikkat çekmiş ve "aşk cihadıyla" din değiştirme iddiaları Hindistan çapında ve ötesinde, Pakistan'da ve hatta Birleşik Krallık'ta yayılmıştı.

Yazar ve siyasi analist Saurav Dutt, şöyle konuştu:

Bizatihi 'aşk cihadı' teriminin kendisi provokatif ve endişe verici. Bu terim, durumun Müslüman erkeklerin organize ve planlı bir faaliyeti olduğuna işaret ediyor. Bu kanun da, bugün Hindistan siyasetinde iktidarı belirleyici bir rol oynayan Hindu inancının sert ve yayılmacı bir formu olarak bir oyun üzerinden bu komployu önceden görüp önlemeyi amaçlıyor.

Dutt, bu kanunun İslamofobik olmakla kalmadığını, aynı zamanda siyasetçiler ve medya üzerinden "Müslüman" kelimesini "aldatmaca ve zorla din değiştirmeyle eşanlamlı" bir şeye dönüştürme çabası olduğunu belirtiyor.
 


Modi hükümeti, Aralık 2019'da, Müslüman çoğunluğa sahip komşu üç ülkeden (Bangladeş, Afganistan ve Pakistan) Müslüman olmayan yasadışı göçmenlerin affedilmesini öngören Vatandaşlık Yasası Değişikliği tasarısını da sunmuştu. Ancak tasarı dini gruplar arasında şiddetli çatışmaya yol açmış ve eleştirmenler bunun BJP'nin Müslümanları marjinalleştirme gündeminin bir parçası olduğunu iddia etmişti. Örneğin parti, azınlıklara karşı acımasız saldırılara dahil olan parti müttefiklerini kovuşturmamakla suçlanmış ve hayatları tehlikede olmasına rağmen Müslüman Rohingya mültecilerin Myanmar'a iadesi emrini vermişti.

"Aşk cihadı" yasası ülkemde kabul edilen en çağdışı ve düşmanca yasalardan biri. Merkezi hükümet halihazırda "aşk cihadı" uygulandığına dair hiçbir resmi hadise kaydı olmadığını şubatta kabul etmişse de, Uttar Pradeş Başbakanı Yogi Adityanath bir konuşmasında "Kimliğini gizleyerek kız kardeşlerimizin ve kızlarımızın onuruyla oynayanları uyarıyorum, ıslah olmazsanız son yolculuğunuz başlayacak" dedi. Esasında bu, açıkça Müslümanlara karşı saldırganlığa yönelik bir kışkırtmaydı.

Dutt, şöyle konuştu:

Kanun, duyarlı ve anlayışlı bir yaklaşıma çok fazla ihtiyaç duyan toplumlar arasındaki uçurumun sadece daha da büyümesine neden olabilir. Yasa, köprüleri inşa etmek yerine yıkmak istiyor. Şiddet ve kıyımın sohbetleri sadece başlatmakla kalmayıp sona da erdirdiği bir ülkede, potansiyel olarak apokaliptik korku ve endişe birleşimine tehlikeli biçimde yasal itibar kazandırıyor.

Şahsen, ülkemde hayatından kaygı duymayan tek bir Müslüman vatandaşla konuşmadım. Günlük olarak ayrımcılığa uğruyor ve kamuoyunda terörist diye nitelendiriliyorlar.

Uttar Pradeş eyaleti hükümeti, yeni kanunu "kadınlar için adaletin" tesisi olarak tanımladı. Ama bu ülkedeki bir kadın olarak iddialarına tamamen karşı çıkıyorum. Bu adalet değil. Bu, şu an başa çıkılması ülkemiz için çok daha önemli olan sorunların önüne konan temelsiz spekülasyonları ve iddiaları kışkırtan bir kanun.


 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU