Barış akademisyenlerinden hapse giren ilk isim Prof. Dr. Füsun Üstel oldu, 33 akademisyen sırada

Üstel, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attığı için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı

Prof. Dr. Füsun Üstel / Fotoğraf: Twitter

Barış akademisyenleri bildirisine imza attıkları için işlerinden çıkarılıp yargılanan ve haklarında dava açılan akademisyenlerden cezası kesinleşen ilk isim Prof. Dr. Füsun Üstel dün cezaevine girdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından, 1 yıl 3 aylık hapis cezası onanan barış bildirisi imzacısı Prof. Dr. Üstel, Çağlayan Adliyesi önünde akademisyenlerin, partililerin ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla cezaevine uğurlandı. Prof. Dr. Üstel buluşmada şu konuşmayı yaptı:

"Çok sayıda akademisyen sadece barış talebi üzerinden bir araya gelerek sesini duyurmak istedi. Bu ses sanırım bazı çevreler açısından çok rahatsız ediciydi. Ama şunu bilmenizi istiyorum; sözün bittiği yerde değiliz, henüz sözün başladığı yerdeyiz. Vatandaş olarak, birey olarak haklarımızı, barış içinde yaşam talebimizi yükselteceğiz."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hapishane günleri kaybımız değil, mirasımızdır"

Barış Akademisyenleri adına okunan ortak metinde ise "Bu ülkenin barış isteyen güzel insanlarının hapishane günleri kaybımız değil, mirasımızdır" denildi. Bahçeşehir Üniversitesi'nden çıkarılan (BAÜ) Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal’ın okuduğu ortak metinde şöyle denildi:

"Barışı savunmanın, yaşamı savunmanın bedelini sadece hapishanedeki milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler, savaş bir halk sağlığı sorunudur diyen hekimler, sair düşünce suçluları ödemiyor. Bizlerin ödediği bedel çok daha büyük bir kaybın işareti ve sözcüsü. Bugün barış talebinin bedelini ödeyenlerle yan yana olmak, halklarına, kadına, işçiye, çocuğa, ormana, hayvana savaş açmış bu sistemin yıkımına karşı yangına bir damla da olsa su taşımaktır. Bu yangın yeri hepimizi yutmadan, yaşam için, barış için Füsun Hoca'yı hapishaneye uğurluyoruz.”

Açıklamaya çok sayıda akademisyen, gazeteci ve avukatın yanı sıra Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul Tabip Odası, ÜNİVDER, Köstebek Akademisi, HDP Milletvekili Garo Paylan ve Ali Kenanoğlu, Yurttaşlık Derneği, Britanya Alevi Federasyonu, Diren Üniversite, ÖDP, Halkevleri, Galatasaray Lisesi Ortak Akıl Platformu, TİP, KESK, ESP, Kaldıraç ve Yurttaş Girişimi temsilcileri katıldı.

Barış akademisyenleri davasında 191 akademisyen mahkum oldu

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildirisini bin 128 akademisyen imzaladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2 bin 212 oldu. Bildiriye imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açılmıştı. 7 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana 191 kişi hapis cezasına mahkum oldu.

Füsun Üstel hakkındaki kararı ise 4 Nisan 2018'de 32. Ağır Ceza Mahkemesi verdi. Mahkeme 1 yıl 3 aylık hapis cezasının geri bırakılması talebini reddetti. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararı 25 Şubat 2019'da onandı.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Üstel ortaöğrenimini Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF) tamamladı. Johns Hopkins Üniversitesi’nde yüksek lisanını yapan Üstel, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak başladığı mesleğini halen Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak sürdürüyor.

 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU