Pompeo: Büyük çaplı siber saldırıların arkasında Rusya'nın olduğu ortada

Microsoft saldırılardan İsrail, BAE, Belçika, Birleşik Krallık, Kanada, Meksika ve İspanya'daki müşterilerinin de etkilendiğini bildirdi. Mağdur ve yer sayısının artacağını söyleyen uzmanlarsa, herkesin hasar tespitle uğraştığını belirtti

Mike Pompeo ülkesini etkileyen saldırılar hakkında konuştu (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülke gündemine oturan siber saldırı operasyonlarında açıkça Rusya'yı suçladı.

Birçok devlet kuruluşunu etkileyen büyük çaplı saldırıların arkasında "bariz bir şekilde Rusya'nın olduğu" iddiasında bulunan Pompeo cuma günü The Mark Levin Show'a verdiği röportajda, "ABD hükümet sistemlerine kod yerleştirmek için üçüncü taraf yazılımın kullanıldığına dair kayda değer bir çaba oldu. Bu önemli bir çabaydı ve bence şu anda bu eyleme Rusların dahil olduğunu açıkça söyleyebiliriz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan Microsoft 40'tan fazla müşterisinin kötü amaçlı yazılımla ilgili bilgilendirildiğini belirtirken, güvenlik uzmanları saldırganların kilit öneme sahip hükümet sistemlerine, elektrik enerjisi şebekelerine ve diğer tesislere sızdığını bildirdi.

Microsoft Başkanı Brad Smith yaptığı paylaşımda, siber saldırıdan etkilenen müşterilerinin yaklaşık yüzde 80'inin ABD'de bulunduğunu, ayrıca İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Birleşik Krallık, Kanada, Meksika ve İspanya'daki müşterilerinin de saldırılardan etkilendiğini kaydetti.

ABD'li yetkililerin bu saldırıların içerdiği ciddi tehdit konusundaki endişelerini yineleyen Smith, "Mağdur ve yer sayısının artacağı kesin. Bu, dijital bir çağda bile ‘alelade bir casusluk' değil. Bunun yerine ABD ve dünya için ciddi boyutta bir teknolojik zafiyet yaratan pervasızlık eylemini temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

Gelişmeyi aktaran Times of Israel'in haberine göre, güvenlik firması Denim Group'tan John Dickson da bu tür saldırılara karşı savunmasız olabilecek birçok özel sektör şirketinin, sunucuları ve diğer ekipmanları yeniden inşa etmeyi gözden geçirmeyi bile içerecek şekilde güvenliklerini güçlendirmekle uğraştıklarını söyledi.

Dickson, "Zarar o kadar büyük ki şu an herkes hasar tespitle uğraşıyor. Bu hem hükümete hem de kritik altyapıya duyulan güvene karşı ağır bir darbe oldu" dedi.
 


"ABD'yi hedef alan en kötü saldırı olabilir"

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Başkan Yardımcısı James Lewis ise bu eylemin ABD'yi vurmak için hazırlanmış en kötü saldırı olabileceğini ve yol açacağı etki açısından 2014'te Çin'in şüpheli sayıldığı ABD hükümeti personel kayıtlarına yönelik sızma hadisesini gölgede bırakabileceğini belirtti.

"Ölçek ürkütücü. Nelerin alındığını bilmiyoruz, dolayısıyla adli tıpa düşen görevlerden biri bu olacak" diyen Lewis, "Geride ne kaldığını da bilmiyoruz. Normalde yapılan, gelecekte geri dönüş sağlamak için arkada bir şeyler bırakmaktır" diye ekledi.

ABD'yi ayağa kaldıran tehdidin, Teksas merkezli bilişim teknolojisi firması SolarWinds tarafından geliştirilen (ve bir devlet saldırısı özelliklerini taşıyan) kurum yönetimi ağ yazılımı kullanarak bilgisayar ağlarına kötü amaçlı yazılım sızdırılmasıyla gerçekleştirildiğine inanılan uzun süreli bir saldırıdan geldiği belirtiliyor.


Independent Türkçe, Times of Israel

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU