Orhan Pamuk'un sözleriyle başlayan tartışma: Lise eğitimindeki edebiyat dersleri yeterli mi?

Nobel Ödüllü Yazar Pamuk'un, "Lise edebiyat derslerinin yazarlığıma katkısı sıfır" sözlerine edebiyat dünyasından tartışmaya yol açtı. Pamuk'a destek verenler kadar, karşı çıkanlar da bulunuyor

Ortaokul ve liseyi Robert Koleji'nde okuyan Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk'un, "Bir ezberdir gidiyor. Altı yıl lisede edebiyat okudum. Diyelim dünya çapında bir yazarıyım Türkiye'nin. Okulda öğrendiklerim neye yaradı? Sıfır, sıfır..." şeklindeki sözleri, edebiyat eğitiminin yeterliliğine ilişkin tartışmaları alevlendirdi.

Pamuk'un açıklamalarına karşı çıkanlar kadar destek verenler de oldu.

Söz konusu açıklamaları nedeniyle Pamuk'u eleştiren isimlerden biri, Levent Kazak idi. 

Yazar ve oyuncu Kazak, Twitter hesabından Pamuk'un videosunu paylaşarak, "Parasız yatılı ve devlet okullarında okudum. Ortaokulda hocamız sayesinde şiirler okuduk/yazdık. Lisede hocamız Tülin Aybars edebiyata nasıl yaklaşabileceğimizi, gündelik hayatla sanat arasındaki ilişkinin nasıl kurulabileceğini gösterdi bize. Minnettarım" ifadelerini kullandı.

 

 

Robert Kolej'in 40 yıllık edebiyat öğretmeni Uysal: Bir şey öğrenmemiş olması mümkün değil

Pamuk'a bir yanıt da 40 yıldır Robert Koleji'nde edebiyat öğretmenliği yapan Mehmet Uysal'dan geldi.

Hürriyet gazetesine konuşan Uysal, Pamuk'un konunun tartışılmasını istediği için böyle iddialı bir cümle kullandığını savundu.

Mehmet Uysal, "Elbette bir şey öğrenmemiş olması mümkün değil. Yoksa başka türlü böyle bir yazarın çıkması mümkün değil. Ancak bekledikleri ya da istedikleri değildi ya da yeniliklere açık bulmadı onları. O yüzden söylemiştir diye tahmin ediyorum" yorumunu yaptı.

Ahmet Ümit: Bana onlar sevdirdi

Yazar Ahmet Ümit de aynı gazeteye yaptığı açıklamada, lisede kendisine edebiyatı sevdiren öğretmenlerine teşekkür etti.

Ben şanslı bir öğrenciydim, edebiyat tutkunu öğretmenlerim vardı. Okumayı ve yazmayı sevmeme ön ayak oldular. Ne yazık ki onlardan Mehmet Savaş İslam’ı faşistlerin silahlı saldırısında kaybettik. Üzerimde büyük emeği vardır. Sevgiyle, saygıyla anıyorum.

İnci Aral: Bana bir katkısı olmadı

Diğer taraftan Orhan Pamuk'un görüşüne destek verenler de oldu. Onlardan biri olan İnci Aral, şu yorumu yaptı:

Ben Öğretmen Okulu’nda okudum. Lisedeki edebiyat, çok ağır eski bir edebiyattı. Bana bir katkısı olmadı. Ama 12-13 yaşlarımdayken, o zaman lisede olan ağabeyimin bütün edebiyat kitaplarını kendim okumuştum. Sait Faik, Victor Hugo, dönemin şairlerinin tümünü bitirmiştim. Fakat daha sonra lisedeki edebiyat öğretmenlerimin bana bir katkısı olmadı. Divan Edebiyatı gösteriliyordu. O dönem için çok ağır geliyordu. Ama arada bazı ilgi çekici yazarlar da vardı. Öğretmenlerin tutumu da etkiliydi belki. Günümüzde de ‘100 Temel Eser’ diye bir şey çıkardılar, onların da bir faydası olduğunu düşünmüyorum.

Buket Uzuner: Ben sana yetemiyorum

Pamuk ile benzer görüşleri paylaşan yazar Buket Uzuner ise, "Lisede ben fen okudum. Bu yüzden haftalık edebiyat ders saatimiz edebiyatçılara (sözelci) göre çok daha azdı. Fakat ben okumaya meraklı bir çocuktum, edebiyat öğretmenimden kitap listeleri alır, iyi bir edebiyat okuru olan annemin de katkısıyla dersleri ihmal edecek kadar çok kitap okurdum. Hatta lise sondayken, edebiyat öğretmenim beni öğretmenler odasına çağırıp, 'Bana sınıfta soru sorma Buket, ben sana yetemiyorum!' demişti. O anı hiç unutamam; kendimi yapayalnız, berbat hissetmiştim. Bu nedenle lise edebiyat müfredatının bana da yetmediğini rahatlıkla söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe, Hürriyet 

DAHA FAZLA HABER OKU