BAE ve Bahreyn'e tepki gösteren Abbas Fas konusunda "suskun"

Filistin liderliği, Fas - İsrail anlaşması hakkında konuşmak ya da görüş sunmak için Dışişleri Bakanlığı’na ve el-Fetih hareketinin sözcülerine yöneldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Biden’ın Beyaz Saray’a gelişi öncesinde Filistin Yönetimi’nin İsrail ile ilişkilerini yeniden canlandırdı (AFP)

Filistin'de Abbas yönetimi kendi kadrolarına Fas - İsrail anlaşmasına sessiz kalma talimatı verdi.

Arap Birliği'nde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in İsrail ile yaptığı anlaşmayı kınayan bir karar üzerinde uzlaşı sağlanamadı. Bu iki ülkenin Filistin Büyükelçilerini  protesto için çağırıp daha sonra geri göndermesi sonrasında Abbas'ın önündeki seçenekler de azaldı ve savunmasız bir pozisyona girdi.

Filistin yönetimi dört ay önce İsrail ile yapılan anlaşmaları "Kudüs'e ihanet ve Filistin halkının sırtına saplanan bir hançer" olarak nitelendirmesine rağmen Abbas, Filistin kamuoyu ve Arap dünyasını şaşırtan şekilde dengelerin değişimi sebebiyle Fas-İsrail anlaşmasına sessiz kalmaya zorladı.

Fas-İsrail anlaşması

Fas Kralı 6. Muhammed, ABD himayesinde ülkesi ve İsrail arasındaki anlaşmanın içeriğini Abbas'a bildirmek üzere  girişimde bulundu. Filistin Devlet Başkanlığı ise kararından dolayı Rabat'ı eleştirmekten kaçındığının bir göstergesi olarak, Fas Kralı'nın girişimini görmezden geldi.

Filistin liderliği, Fas - İsrail anlaşması hakkında konuşmak ya da görüş sunmak için Dışişleri Bakanlığı'na ve el-Fetih hareketinin sözcülerine yöneldi.

Üst düzey bir Filistinli yetkili, Arap Körfezi ülkelerindeki yetkililerin, dört ay önce Abu Dabi ve Manama'ya yönelik saldırıları göz önüne alındığında ‘Filistinlilerin, Fas'a yönelik sessizlikleri karşısında şaşırdıklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını bildirmek için' Abbas ile temasa geçtiğini belirtti.

İyi niyet jesti

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyelerini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında bir görüşme yapıldığını iddia eden basındaki haberlere ilişkin yorum yapmama çağrısında bulundu. Öte yandan FKÖ Yürütme Komitesi üyeleri, Fas'ın adımını reddettiler ve adımın, Filistin'in konumunu zayıflattığını ve Tel Aviv'i işgali sona erdirmeyi reddetmesinde ısrara teşvik ettiğini vurguladılar.

Arapların kucağı

"Filistin liderliği, siyasi bir iflas halindeyken İsrail ile yapılan anlaşma dizisinin bozulmasından en az zararı görmeye çalışıyor". Bu ifadeler siyasi analist Cihad Harb'e ait. Harb, sözlerinin devamında ise "Cumhurbaşkanı Abbas, Arap Birliği'ni BAE ve Bahreyn anlaşmasını reddeden bir bildiri yayınlamaya ikna edememesi sonrasında artık bu ülkelerin pozisyonlarını değiştirmek için bir etki sağlayamıyor" dedi.

Cihad Harb, "Devlet Başkanı Abbas, Filistin lideri Yaser Arafat ile yaşananları tekrar etmemek için Arap kucağını kaybetmekten ve Riyad'dan Kahire ve Amman'a başkentlerin destek vermesinden endişe ediyor" ifadelerini kullandı. Harb, Filistin liderliğinin "Filistin davasını destekleyen bu ülkelerin halklarının büyük kesimlerini kışkırtmamak için İsrail ile ilişki kuran Arap ülkelerine karşı gerginliği azaltabileceğini" de dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU