Araştırmacılar, Avrupa'daki futbol maçlarını, Asya'da trafik kazalarıyla ilişkilendirdi

Popüler takımların maçlarının olduğu günler trafik kazaları daha fazla

Avrupa'daki takımlar son zamanlarda Asya pazarına yaptıkları girişimlerle de meşhur (AFP)

Bir araştırma ekibinin yaptığı çalışma, Avrupa’nın önemli futbol takımlarının maçlarını oynadığı günlerde, Asya kıtasındaki ülkelerde daha fazla trafik kazası yaşandığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Futbol dünyada, diğer bütün spor türlerinden çok daha fazla kişi tarafından takip edilirken bu sporun merkezi Avrupa. Zira ünlü futbolcuların ve kulüplerin birçoğu burada bulunuyor. Bu yüzden Avrupa dışında yaşayan taraftarlar, saat farkı sebebiyle sıradışı vakitlerde maçları takip etmek zorunda kalıyor.

Asya’daki taraflarsa, bu durumdan en çok etkilenen gruplardan biri olma özelliğine sahip. Örneğin, Avrupa’da 22.00’da biten bir maç için Pekin, Hong Kong ve Singapur’daki futbolseverlerin 05.00'e, Seul ve Tokyo’dakilerin 06.00’ya kadar uyanık kalması gerekiyor.

Bazı uzmanlar, uykusuzluğun dikkat eksikliği, daha yavaş tepki süresi ve kötü karar vermeyle ilişkisi göz önüne alındığında, popüler futbol takımlarının maçlarının yayımlandığı günlerde sürücülerin trafik kazalarına karışma ihtimalinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Çin, ABD ve Singapur merkezli bir araştırma ekibi bu fikri test etmek için, 2012 ve 2018 arasındaki dönemde Avrupa’daki 12 bin 788 futbol maçıyla Tayvan’daki bütün sürücülerin ve Singapur’daysa taksi sürücülerinin karıştığı iki milyona yakın trafik kazasını analiz etti.

Söz konusu maçlardan birinin popülaritesi, takımların ortalama piyasa değerine göre belirlendi. Yani İngiltere Premier Ligi takımlarından Manchester United ve Tottenham Hotspur arasındaki bir maç popüler, Burnley ve Crystal Palace az popüler olarak değerlendirildi.

Araştırmacılar, sürücünün yaşı, cinsiyeti, deneyimi; hava koşulları, yılın hangi dönemi olduğu ve hafta sonuyla hafta içi gibi potansiyel faktörleri de dikkate aldı.

Tayvan'da 41 bin kaza

Ortaya çıkan bulgular, popüler futbol maçlarının yayımlandığı günlerde hem Tayvan’da hem de Singapur’da ortalamanın üzerinde trafik kazası yaşandığını gösterdi.

Medical Xpress'in aktardığına göre, sonuçlar, maçların ortalama piyasa değerindeki yaklaşık 8 milyon euroluk bir artışta, Tayvan’daki sürücüler fazladan yaklaşık bir kazaya karıştığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bunun yılda yaklaşık 41 bin kaza demek olduğunu belirtti. Ülkedeki sürücüler ve sigorta şirketlerinin yıllık ekonomik kaybının 14 milyon euro olduğunu tahmin etti.

 

 

Singapur’daki taksi şöförleri arasındaysa maçların ortalama piyasa değerindeki yaklaşık 160 milyon dolarlık bir artışta yaklaşık bir fazladan kaza meydana geldi. Bu, senede en az 371 kaza demek. Araştırmacılar, bütün sürücüler arasında bu sayının çok daha fazla olabileceğini düşünürken bu kazalar ülkedeki taksi şoförlerinin yıllık 820 bin eurodan fazla kaybetmesi demek.

Öte yandan araştırmacılar bu ekonomik kayıpların dikkatle yorumlanmasının gerektiğinin altını çizdi.

Bununla birlikte, söz konusu çalışma gözleme dayalı. Yani doğrudan bir neden kurulamıyor. Araştırmacılar, kazaların ciddiyetine ilişkin veri eksikliği ve maç olan günleri, diğer günlerle kıyaslayamama gibi bazı eksikliklere de işaret etti. Yine de bazı popüler maçların Asya saatine göre oynanabileceğini veya maçların olduğu günlerde trafik denetimlerinin artması gerektiğini önerdi.

Çalışma, 16 Aralık'ta British Medical Journal'da yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU