Çin, Almanya'dan 100 milyon doz Kovid-19 aşısı alacak

Çin’e ilk tedarik BioNTech’in Almanya’daki üretim tesislerinden sağlanacak

Fotoğraf: AP

Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıdan Çin'e 100 milyon doz temin edilmesi konusunda Çinli bir ilaç şirketi ile anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, Kovid-19'a karşı mRNA teknolojisine dayanan BNT162 adlı aşıdan Çin'e ilk 100 milyon doz temini için anlaşma imzalandığı belirtildi.

Shanghai Fosun Pharmaceutical ve BioNTech'in, mart ayında Alman BioNTech'in mRNA tabanlı “BNT162' aşısının geliştirilmesinde, klinik testlerinin yapılması ve pazarlanmasında Çin'de ortak çalışacaklarını deklare ettiklerinin hatırlatıldığı açıklamada, Çin'e ilk tedarikin BioNTech'in Almanya'daki üretim tesislerinden sağlanacağı vurgulandı.

Öte yandan, şirketler, 24 Kasım'da Kovid-19 karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı için Çin'de 2. aşama klinik denemelerine başladıklarını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Çin'den aşı alıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin firması Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini açıklamıştı. 

Bakan Koca, ayrıca BioNTech ile de aşı konusunda görüşmelerin yapıldığını ve ilerleyen dönemde 25 milyon doz aşı alınacağını, fiyatın da yaklaşık olarak Çin’den alınan aşıyla aynı olacağını da ifade etmişti.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da geçtiğimiz pazartesi Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) tarafından geliştirilen aşının faz-1 ikinci dozlama çalışmalarının tamamlandığını açıklamıştı.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU