YSK'nın iptal kararının ardından anbean yaşanan gelişmeler

YSK, AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etti. Kararın ardından AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP kurulları olağanüstü toplandı. Karara ilişkin ardı ardına açıklamalar yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin ilk açıklamalar AK Parti kurmaylarından geldi. 

Kararı ilk duyuran isim kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajıyla AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel oldu. Özel, kısa süre sonra paylaştığı ikinci mesajında ise seçimin 23 Haziran'da yenileneceğini açıkladı.

Anadolu Ajansı, İstanbul'da seçimlerin yenileceği haberini Özel'in açıklamalarının ardından servis etti.

YSK'nın iptal kararının arından dolar 6.10'un üzerine çıkarken, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2’yi aştı.
 
CHP Merkez Yönetim Kurulu, olağanüstü toplandı. CHP'nin ardından AK Parti, MHP ve İYİ Parti kurulları da YSK'nın kararını değerlendirmek üzere ayrı ayrı toplantılar düzenledi. Saadet Partisi'nin seçim değerlendirmesine ilişkin toplantısının sabah saatlerinde yapılacağı belirtildi. Saadet Partisi Basın Müşaviri Hacımurat Uzgur, Temel Karamollaoğlu'nun Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla aradığını söyledi.

Ekrem İmamoğlu, karara ilişkin ilk değerlendirmesini Sultanbeyli'de katıldığı bir iftar yemeğinde yaparken, "Birileri hata yapacak, yanlış yapacak, çok kötü işlere kalkışacak ama biz umudumuzu yitirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

YSK karar duyulduktan 3 saat sonra 4 maddelik bir açıklama yaptı. YSK Başkanı Sadi Güven imzalı açıklamada seçimin iptaline ve yenilenmesine karar verildiği, Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının iptal edildiği, seçimin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacağı ve "kanuna aykırı görevlendirme yapan" görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İBB seçiminin iptalinin ardından sosyal medyadadan ardı ardında açıklamalar yapıldı. Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Okmeydanı, Bakırköy ve Ümraniye’de birçok araç kararı protesto etmek için sokaklarda korna çaldı. Evlerinin camlarına çıkan vatandaşlar arasından kararı tencere-tava sesleriyle protesto edenler oldu.

Ekrem İmamoğlu, karara ilişkin ayrıntılı açıklamasını Beylikdüzü'nde yaptı. "Artık kişilere, cemaatlere, vakıflara ayrıcalık yok dedim, işte beni onun için istemediler, onun için sevmediler" dedi.

"Yüksek Seçim Kurulu'nu kınıyorum. Şimdi YSK karar açıklıyor. Aynı kurullarla geçen yıl haziran ayında cumhurbaşkanı seçtin, aynı kurullarla anayasa değiştirdin. O zaman anayasa da şaibelidir, cumhurbaşkanlı seçimi de"

 

 

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım ilk açıklamasını sosyal medya hesabından yaparken, "Karar İstanbul’umuz için hayırlı ve güzel sonuçlara vesile olsun" mesajını paylaştı

 

 

Yıldırım, Tuzla'daki Hacı Bekir Yıldırım Camisi'ndeki teravih namazı çıkışında kameralar karşısına geçerken "İstanbul'a, İstanbullulara hizmet etmek için bu yola girdik, inşallah bu kararımız yenilecek seçimlerde de devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

YSK'nın yazılı açıklamasından kısa süre sonra binadan ayrılan Sadi Güven, soruları yanıtsız bıraktı:

 

 

Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla toplanan MHP Başkanlık Divanı, Genel Başkan Devlet Bahçeli başkanlığında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenme kararını değerlendiren 6 maddelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada YSK'nın iptal kararının MHP tarafından memnuniyetle karşılandığı vurgulandığı:

 

Seçimin yenilenmesi kararı ve mazbatanın geri alınması ile birlikte, belediye hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak seçimin sonuçlanmasına kadar ilgili mevzuat uyarınca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının belirlenmesi gerekecektir.


AK Parti MYK toplantısının ardından açıklamayı Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptı:
 

 "Mesele, milli iradenin net olarak ortaya çıkmasıdır. Sürece saygı gösteren, sonuca da saygı gösterir. Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımızı eleştirmeye kalkıyorlar." 


Çelik, seçimler sonuçlanıncaya kadar İBB Başkanlığı görevini kimin yürüteceği sorusuna yasayı işaret edererek, "Mazbata iptali Büyükşehir'de söz konusu olduğu için İçişleri Bakanlığı yetkilidir. Onlar birini görevlendirecektir" yanıtını verdi.


 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, YSK kararına ilişkin açıklamasını partisinin genel merkezindeki MYK toplantısının ardından yaptı: Demokrat Parti'nin 72 yıl önce ilan ettiği 'Hürriyet Misakı' ile önü açılan millet iradesi, bugün o kahramanların adını dilinden düşürmeyen muktedirler tarafından bir kez daha tıkanmıştır. Demokrasimize vurulan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız, dedi.

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU