İsrail basını normalleşme sırasında bekleyen iki ülkenin daha adını verdi

Sudan ve Fas yönetimleri de normalleşme haberlerini başlarda yalanlamıştı

İsrail, Bahreyn ve BAE arasında varılan anlaşma, eylül ayında Trump öncülüğünde Beyaz Saray'da imzalanmıştı (AP)

ABD öncülüğünde başlatılan İsrail'le Arap ve Müslüman ülkeler arasındaki ilişkileri normalleşme sürecine iki ülkenin daha dahil olabileceği belirtiliyor.

Jerusalem Post gazetesine konuşan diplomatik bir kaynak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Sudan ve Fas'ın ardından Umman ve Endonezya'nın da önümüzdeki haftalarda Tel Aviv yönetimiyle ilişkileri normalleştirmek için sıraya girebileceğini söyledi.

Söz konusu kaynak iki ülkenin bu sürece dair atacağı muhtemel adımın ABD'de Başkan Donald Trump'ın görevi bırakacağı 20 Ocak 2021'den önce duyurulacağını ifade etti.

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen de Ordu Radyosu'na verdiği röportajda, sırada beklediği söylenen ülkeler arasında dünyada en büyük Müslüman nüfusa sahip Endonezya'nın olduğundan bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak CNN'in haberine göre, Endonezya Dışişleri Bakanlığı bu tür çabaların sürdüğü yönündeki iddiaları reddederek Filistin devletine desteklerini yineledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Asya ülkesi Butan Krallığı'yla tam diplomatik ilişki kurulması konusunda anlaşmaya varmalarının ardından cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, ülkesinin "kendilerine katılmak ve ilişki kurmak isteyen başka ülkelerle temas halinde olduğunu" belirtmişti.

Likud Partisi'nden Bölgesel İşbirliği Bakanı Ofir Akunis de pazar günü Ordu Radyosu'na verdiği röportajda, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ocak ayında İsrail'i ziyaret etmeyi planladığını kaydetmişti. Akunis, Pence'in bölge ziyareti sırasında başka bir ülkenin daha İsrail'le ilişki kuracağını açıklayabileceğini eklemişti.
 


Bu arada ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien pazar günü Kudüs'te Netanyahu'yla bir araya geldiğinde daha fazla normalleştirme anlaşmalarının yolda olduğunu söylemişti.

"Bölgedeki uluslar eski fikirleri ve eski şikayetleri bir kenara bırakıp daha iyi bir geleceği kucaklıyor" diyen O'Brien, Fas'la varılan normalleşme anlaşmasının özellikle özel olduğunu, çünkü "pek çok İsraillinin soylarının izini Fas üzerinden takip ettiğini" belirtmişti.

BAE ve Bahreyn'le başlayan normalleşme sürecinde Sudan'ın adı ilk anıldığında Hartum yönetimi görüşme iddialarını yalanlamıştı.

Aynı şekilde Fas yönetimi de normalleşme söylentilerini baştan reddetmiş ancak sonrasında uzlaşı kararı dünyayla paylaşılmıştı.

Birbiri ardına gelen İsrail'i tanıma kararları, Filistinliler başta olmak üzere Müslüman ülkelerde tepkiyle karşılanmıştı.
 

Independent Türkçe, Jerusalem Post

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU