Ekonomi dünyası "seçim tekrarına" ne dedi?

İstanbul'daki yerel seçimlerin haziran sonunda tekrarlanması kararı, dolar ve euroyu hızla yükseltirken ekonomistler endişeli

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’daki yerel seçimleri yineleme kararı ekonomi dünyasında da yankı buldu. 

Türk Lirası, dolar karşısında 6,15, euro karşısında 6,88 lira seviyesini görürken, ekonomistler ve iş dünyası yaşanan piyasa gerginliğinden memnun değil.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) resmi Twitter hesabından  "Seçim ortamına dönmek kaygı verici" açıklaması yapıldı. 

TÜSİAD eski Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Adaletsizliğin en büyüğü, adil olmayıp adil gibi görünmektir” dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Twitter’dan ”Halkın iradesine saygısı olmayanlar, hukuku ayaklar altına alanlar halka hesap verecek!" açıklamasını yaparken Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) kısa bir bildiri yayınladı. Bildiride "İstanbul seçimlerinin iptali hukuksuzluğuna imza atan YSK eliyle halk iradesine bir kez daha darbe yapılmıştır" denildi. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Güven Sak ise Twitter’dan “Türkiye bir daha seçime gidecekse, ekonomik tedbir paketi filan olmaz. ‘İllüzyonla idare ettiğini zannetme dönemi’ bir süre daha devam eder. Sonrasını biliyorsunuz…” mesajını paylaştı. 

“Demokrasiden elde kalan tek şeyi; sandığı da devirdiler” diyen Ekonomist Uğur Gürses,  seçim tekrarına muhalefetin girmesi durumunda eskisinden daha büyük bir blok oluşabileceğini ifade etti. 

Berlin School of Economics and Law Öğretim Üyesi Dr. Ümit Akçay ise yaptığı Twitter paylaşımında “Siyasi ikballeri için ülkeyi uçuruma sürüklüyorlar” dedi. 

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda Türk Lirası’nı farklı para birimleriyle karşılaştırdı. Ulusoy’a göre 1 Tonga Pa’angası şu anda 2,66 Türk Lirası iken Butan’ın para birimi Ngultrumu, 16 Nisan’dan bu yana Türk Lirası karşısında yüzde 6 değer kazandı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU