"Buz Katedral" görenleri büyülüyor

Mağara her yıl doğal olarak oluşuyor

İsviçre Alpleri'nde yer alan buzdan mağara, perşembe günü ziyarete açıldı.

Yüksek rakımlarda kendiliğinden oluşan mağaranın her yıl boyutu ve şekli değişiyor.

Bu yılki mağaranın kemer biçimli tavanı 5 metre yükseklikte ve 20 metre genişliğinde.

Bölgeye ulaşım, ülkenin batısında kalan Diablerets bölgesindeki teleferik ve telesiyejleri işleten Glacier 3000 şirketi tarafından sağlanıyor.

Ziyaretçiler, şirketin Les Diablerets adlı kayak merkezinde kurduğu telesiyejle bölgeye tırmandıktan sonra, mağaranın bulunduğu alana yürüyerek 15 dakikada ulaşılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat yetkililer, yolculuğun riskli oldğunu belirterek, seyahat sırasında oluşabilecek aksiliklerin göz önünde bulundurulmasını istedi.

Glacier 3000'in CEO'su Bernhard Tschannen, şöyle konuştu:

Geçen yıllarda da bir çeşit buz mağarası oluşmuştu ama daha farklı, dik biçimdeydi. Bu yıl oluşan mağaraysa buzdan katedrale benziyor. Gerçekten çok güzel.

Tschannen, bu yılki mağaranın daha düz olduğunu, bunun da erişimi kolaylaştırdığını ekledi.

Bu göz alıcı mağara bir sifon etkisiyle meydana geliyor. Her ilkbahar ve yaz, eriyen kar suyu mağaranın içinde birikerek bir göl oluşturuyor. Sonbahar geldiğinde de çekilen sudan kalan kısım mağarayı oluşturuyor.

Mağaranın bulunduğu yere yakın bir bölgede oturan ve buzdan katedrali ziyaret eden Hollandalı Helen Tromp, deneyimini şöyle anlattı:

Muazzam gerçekten ama böyle demek bile yetmiyor. Hiç böyle bir şey görmemiştim. Sanki başka bir dünyadan gelmiş gibi. Eğer fırsatınız varsa kesinlikle gidip görmenizi öneririm.

İzin gününde bölgeyi gezen Brice Rozes ise "Bayağı etkileyici, mağaranın tavanı inanılmaz. Altında dururken üstünüzdeki yapının ağırlığını hissedebiliyorsunuz. Çok güzel" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU