İsveç Aile Kanunu’nda anne ve baba kavramları tarihe karışacak

Eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ve yaygınlaştığı ülkede yasada değişikliğe gidilmesi için çalışmalar başladı

Eşcinsel evliliğin 2009’dan bu yana yasal olduğu ülkede, eşcinsel çiftler 2003’ten bu yana çocuk evlat edinebiliyor (Reuters)

İsveç’te hükümet, yasal mevzuatta cinsiyet ayrımını ortadan kaldıran düzenlemelere gidilmesi için özel bir araştırma komisyonu atadı. Ülkede 70 yıl önce yürürlüğe giren, anne-baba ve çocuklardan oluşan geleneksel çekirdek aile konseptine dayalı Aile Kanunu’nda “anne” ve “baba” kavramlarının da kaldırılması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SVT Nyheter televizyonun haberine göre, eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ve yaygınlaştığı ülkede Aile Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi şart oldu. Araştırma sonuçlarının 2022’ye kadar açıklanması ve yasada değişikliğe gidilmesi planlanıyor.

Kendisi de biseksüel kimliğiyle tanınan ve geçmişte kadın partneriyle iki çocuk sahibi olan kadın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanı Åsa Lindhagen, günümüzde ailelerin geleneksel normlardan farklı olabildiğini, bazı çocukların da farklı şekillerde doğduğunu söyledi. Mevcut kanunun geçmişte birçok defa düzenlendiğini ancak günümüzün gerçeklerine göre tümüyle değiştirilmesi gerektiğini belirten Lindhagen, gökkuşağı bayrağıyla beraber paylaştığı Twitter mesajında “Tüm gökkuşağı aileleri için önemli bir gün. Yasaları gerçeklere uyarlamak için adımlar atmaya başladık. Aileler artık farklı görünüyor ve toplum insanlara cinsiyet ve cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yapmamalı. Bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

Lindhagen, anne ve baba kavramlarının herhangi bir fonskiyonu olmadan kullanılabileceğini kaydetti. 

İsveç, LGBT hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında Avrupa’nın en ileri ülkeleri arasında yer alıyor. Eşcinsel evliliğin 2009’dan bu yana yasal olduğu ülkede, eşcinsel çiftler 2003’ten bu yana çocuk evlat edinebiliyor.

Eurobarometer’in geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, İsveçlilerin yüzde 98’i, eşcinsel ve biseksüellerin heteroseksüellerle aynı haklardan yararlanmasını destekliyor.


Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU