Abdullah Öcalan son mesajında vurgu yaptığı 2013 Newroz mesajında ne demişti?

Öcalan Diyarbakır'da okunan mesajında “Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun” demişti

21 Mart 2013'teki mesajı Pervin Buldan Kürtçe, Sırrı Süreyya Önder Türkçe okudu / Fotoğraf: Reuters

2 Mayıs 2019 tarihinde İmralı’da yapılan avukat görüşmesinin ardından okunan mesajdaki vurgulardan biri de Öcalan’ın 2013 Newroz mesajına ilişkin.

“Kamuoyuna Duyuru” başlığını taşıyan metinde “Bizlerin İmralı’daki duruşu 2013 Newroz bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının daha da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlılığındadır” ifadesi yer aldı.

21 Mart 2013’te Diyarbakır’daki Newroz töreninde Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okunan metinde Öcalan “Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun” noktasına geldik. Ben, bu çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki; artık yeni bir dönem başlıyor, silah değil, siyaset öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir” demişti.

Öcalan “ilk meclis” vurgusu yaptığı mesajında şu ifadelere yer vermişti: Zaman ihtilafın, çatışmanın, birbirlerini horlamanın değil, ittifakın, birlikteliğin, kucaklaşma ve helalleşmenin zamanıdır. Çanakkale’de omuz omuza şehit düşen Türkler ve Kürtler; Kurtuluş Savaşı’nı birlikte yapmışlar, 1920 meclisini birlikte açmışlardır. Ortak geçmişimizin önümüze koyduğu gerçek; ortak geleceğimizi de birlikte kurmamız gerektiğidir. TBMM’nin kuruluşundaki ruh, bugün de yeni dönemi aydınlatmaktadır.

Öcalan’ın mesajı “Yeni mücadelenin zemini fikir, ideoloji ve demokratik siyasettir, büyük bir demokratik hamle başlatmaktır” ifadeleriyle son bulmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU