Gıdadan KDV’nin kaldırılmasını öneren Tüketici Hakları Derneği: Son 70 yılın en ağır yoksulluğu ve açlığı yaşanıyor

Asgari ücretlilerin son bir yılda 61 çeşit temel gıda olmak üzere, 78 çeşit gıdada satın alma gücünün düştüğünü belirten THD, gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını önerdi

THD'nin araştırmasına göre, asgari ücretlilerin 78 çeşit gıdada satın alma güçleri düştü / Fotoğraf: AA

Tüketici Hakları Derneği, Türkiye’de yaşanan yoksullukla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Günümüzde halkımız son 70 yılın en ağır yoksulluğunu ve açlığını yaşamaktadır” dedi.

THD Başkanı Turhan Çakar imzası ile kamuoyuna yapılan açıklamada, Türkiye’de tüketicilerin ezici çoğunluğunun açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı vurgulandı.

“Asgari ücretlilerin 78 çeşit gıdada satın alma güçleri düştü”

Günümüzde halkımız son 70 yılın en ağır yoksulluğunu ve açlığını yaşamaktadır. Açlık ve yoksulluk patlamıştır. Tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve gerekli gıdaya erişemediği için yeterli ve dengeli beslenemiyor” denilen açıklamada, asgari ücretlilerin son bir yılda 61 çeşit temel gıda olmak üzere, 78 çeşit gıdada satın alma güçlerinin düştüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Türk-İş’in Kasım 2020 ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı ile TÜİK’in yıllık hane halkı kullanılabilir gelirinin karşılaştırıldığı ve bununla birlikte, Türkiye’deki çalışan işçilerin ücret durumu, asgari ücretliler, kayıt dışı çalışanların, işsizlerin durumunu dikkate alınarak yapılan çalışmaya göre, Kasım 2020’de 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2517 TL. Yoksulluk sınırı ise 8198 TL olarak tespit edildi.

Tüketici Hakları Derneği , yapılan bu araştırmalar dikkate alındığında Türkiye’de tüketicilerin ezici çoğunluğunun açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığının anlaşıldığı bilgisini paylaştı.

TDH, yoksulluk ve açlıkla mücadele için çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı:

  1. Tüketicilerin refah ve huzurunu sağlayacak ekonomik ve sosyal politikalar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır.
  2. Tüketicilerin yoksulluğunu ve açlığını önleyecek, gelir düzeyini yükseltecek, işsizliği önleyecek kamulaştırmalar ve yeni kamu yatırımları ile toplumun zayıf kesimleri olan çalışanların, küçük esnafın ve küçük çiftçilerin ödediği gelir vergisini düşürecek şekilde yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  3. Tüketicilerin satın alma güçlerini arttıracak şekilde gıdaların maliyet, toptan ve perakende fiyatlarına bir yasal düzenleme getirilmelidir. Bununla birlikte, gıdadan KDV kaldırılmalıdır.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU