GYİAD raporu: 18-22 yaş aralığındaki işsiz 4 gençten 3’ü sadece yol-yemek ücretiyle çalışmaya razı

İş bulamadıkları için beklentileri düşen ve yaşamlarını sürdürmekte zorluk çeken 18-22 yaş oranında gençlerin sadece yüzde 74.3 yol ve yemek parası veren bir yerde çalışmayı kabul edeceklerini belirtiyor

TÜİK verilerine göre genç nüfusun yüzde 24,4'ü işsiz / Fotoğraf: AA

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işbirliğiyle hazırladığı “Türkiye’de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu”nu, dün düzenlenen GYİAD Genç İstihdam ve Teknoloji Zirvesi’nde açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklanan rapor, "Türkiye'de işsizlik yok, gençler iş beğenmiyor" şeklindeki açıklamaların aksine, genç işsizlerin asgari ücretin altında bir ücretle çalışmaya dahi razı olduklarını ortaya koydu.

Cumhuriyet gazetesinin  açıklanan rapordan derlediği bilgiler şöyle:

- Türkiye’nin 26 şehrinde yaşayan, 18-30 yas¸ arası 1391 katılımcıyla hazılanan rapora göre gençlerin yüzde 26.2’si işsiz. Yeni mezun gençlerin de yüzde 38’i iş arayışında. 

- İşsiz gençlerin yüzde 25.7’si “1-2 yıl”, yüzde 21.4’ü “1-2 ay” ve yüzde 17.8’i “3-5 ay”dır iş arıyor. Yüzde 17.3’ü de 2 yıldan fazla süredir iş arıyor.

İlişkiler bozuluyor

- Gençlerin iş bulamama nedenlerinin ilk iki sırasında ise yüzde 37 ile “Türkiye’nin mevcut ekonomik şartları” ve yüzde 20 ile “torpilin olmaması” yer alıyor. 

- İş bulamamak, beklentileri de düşürüyor. Örneğin yüzde 64’lük kesim sadece yol-yemek veren bir yerde çalışmayı isteyebileceğini söylüyor. Bu oran 18-22 yaş arasında ise yüzde 74.3. Diğer yandan çalışanların yüzde 64’ü işinden memnun olmadığını belirtiyor. 

- Gençlerin yüzde 58.3’ü işssizlik sebebiyle aile ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini ifade ediyor. Yine iş arayışında olan gençlerin yüzde 78.2’si işsizlik durumlarından dolayı kendilerini arkadaşlarından geri kalmış hissettiğini belirtiyor.

Ayrıca rapor verileri doğrultusunda, gençlerin girişimcilik konusunda istekli olduğunu söylemek mümkün. Katılımcıların yüzde 45.2’si fırsatı ve imkânı olursa girişimci olmaya sıcak bakıyor. Daha önce denenmiş ama başarılı olamamış girişimlerin çoğu (yüzde 19.4) yeme-içme sektöründe yer alıyor. İkinci sırada yüzde 15 ile tekstil sektörü bulunuyor.

Eğitim ve girişimcilik

Raporu değerlendiren GYİAD Başkanı Fuat Pamukçu ise şu noktalara dikkat çekti:

Gençlerin potansiyellerinin gerisinde kalmasına sebep olan birçok engel var. Dünya çapında artan gelir adaletsizliğine ek olarak küresel salgın da toplumun en kırılgan kesimlerinden biri olan gençlerin koşullarına ilave zorluklar getirdi. Rapor ayrıca bize, özellikle eğitim ve girişimcilik alanlarında reformist adımlar atılması gerektiğini söylüyor.

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU