AK Parti vekili: Şeriat bizim hukukumuz

Cengiz Aydoğdu, TBMM tutanaklarına geçen ifadeleri kullanmadığını iddia etti

Fotoğraf: tbmm.gov.tr

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Şeriat bizim hukukumuzdur” dedi.

TBMM’de Danıştay bütçesinin görüşüldüğü sırada AK Partili Aydoğdu’nun ifadeleri tartışma yarattı.

Meclis tutanaklarına göre Aydoğdu’nun ilgili ifadeleri şöyle:

Bu itibarla devletin aklı, fikri, dimağı, idarenin kalitesini tayin edecek olan hukuk personelinin yetiştirilmesi, hukuk nosyonunun verilmesi, bunun için bütün malzeme bizim tarihimizde mevcuttur. Bizim tarihimizde -sadece bir anekdot olarak aktarayım- hiçbir şekilde şahsın hukukunu, kişinin temel hak ve hürriyetlerini düzenleme devlete bırakılmamıştır, bunu toplum kendisi yapmıştır. Şeriat her şeyin üzerindedir, yani hukuk her şeyin üzerindedir. Şeriat kelimesinden korkarız, hayır öyle değildir, şeriat bizim hukukumuzdur, genel hukukumuzdur, örfi hukuk bunun içindedir. Padişahların yaptığı hukuk hukukçuların hukukudur. Bu itibarla klasik idaremizde hukukun üstünlüğü fikrini Türk milletinin ortaya koyduğu şekliyle, -Avrupa’nın bugün hukuk devleti nosyonu Almanya’da ortaya çıkmıştır ama- bizim icra ettiğimiz hukukun üstünlüğü idealini onlar hayal dahi edemezler. 

Aydodğu’nun bu sözlerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Burada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Şeriat bizim hukukumuzdur’ diye bir konuşmayı, bir vali yapamaz, doğru değildir” diyerek tepki gösterdi.

Aydodğu, tutanaklara geçen ifadelerini reddetti. Tartışmanın devamında ifadeler şöyle oldu:

Cengiz Aydoğdu: Şeriat bizim hukukumuzdur demedim, şeriat…

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç: Sayın Özkoç, bir yanlış anlama var. Sayın Aydoğdu böyle bir ifade kullanmış olsaydı ben buradan müdahale ederdim ama Sayın Aydoğdu böyle bir şey söylemedi.

Engin Özkoç: Söyledi.

Cengiz Aydoğdu: Demedim.

Engin Özkoç: “Bizim hukukumuz odur” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU