Uluslararası yardım kuruluşları uyardı: Zengin devletler aşıları istiflerken yoksul ülkeler kaderleriyle baş başa

Oxfam Sağlık Politikası Direktörü, "Hiç kimsenin yaşadığı ülke ya da cebindeki para nedeniyle hayat kurtaran bir aşıyı yaptırması engellenmemeli" dedi

Aşıların erken aşamada zengin ülkeler tarafından sipariş edilmesi dünya genelinde adaletsizlik yaşanmaması çağrılarını beraberinde getirmişti (AFP)

Uluslararası Af Örgütü, Oxfam, Frontline AIDS ve Global Justice Now kuruluşlarının da aralarında bulunduğu Halkın Aşı İttifakı, koronavirüs (Kovid-19) aşılarını istifleyerek yoksul ülkeleri geride bırakan zengin ülkeleri uyardı.

UPI haber ajansının haberine göre kampanyaya dair çarşamba günü yapılan açıklamada, zengin devletlerin aşıları kendi vatandaşları için stokladığı vurgulanırken, ilaç sektörünün ve hükümetlerin harekete geçmemesi halinde yoksulluk seviyesindeki yaklaşık 70 ülkede yaşayan halkların yalnızca yüzde 10'unun 2021 sonuna kadar aşı olabileceğinin altı çizildi.

İttifaka dahil olan kuruluşlar gerçekleştirdikleri veri analizlerine göre en zengin ülkeler kendi vatandaşlarını neredeyse üç kez aşılamaya yetecek kadar dozu çoktan garanti altına almışken onlarca devletin aşı için sıra bekleyeceğini bildirdi. Zengin ülkeler arasında adı geçen ülkelerden Kanada'nınsa kendi vatandaşlarını 5 kez aşı yaptıracak kadar dozu garantilediği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluşlar ayrıca, Moderna'nın tüm dozlarının ve Pfizer/BioNtech aşısının yüzde 96'sının zaten zengin ülkeler tarafından güvence altına alındığını belirtirken, Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'yle ortak çalışan AstraZeneca'nın ürettiği dozların yüzde 64'ünü gelişmekte olan ülkelere sağlama sözü verdiğini ancak bunun dünya nüfusunun en fazla yüzde 18'ini kapsayacağını kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn, "Aşıları istiflemek, her yerde herkesin Kovid-19'dan korunabilmesini sağlayacak küresel çabaları bilfiil baltalamaktadır. Zengin ülkeler aşılara her yerde erişme imkanına zarar verebilecek eylemlerden kaçınmakla kalmayıp, aynı zamanda işbirliği yapmak ve ihtiyaç halindeki ülkelere yardım sağlamak gibi insan hakları yükümlülüklerine sahiptir" ifadelerini kullandı.

Oxfam Sağlık Politikası Direktörü Anna Marriott da "Hiç kimsenin yaşadığı ülke ya da cebindeki para nedeniyle hayat kurtaran bir aşıyı yaptırması engellenmemeli. Ancak bazı şeyler önemli ölçüde değişmedikçe dünya çapında milyarlarca insan önümüzdeki yıllarda Kovid-19'a karşı güvenli ve etkili bir aşı alamayacak" diye konuştu.

Bilimsel bilgi ve analiz firması Airfinity'nin topladığı verilere göre, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 14'üne karşılık gelen zengin ülkeler, koronavirüse karşı umut vadeden tüm aşıların yüzde 53'ünü tedarik etmeyi garantilerken, bu durum orta ve düşük gelir grubunda tanımlanan 67 ülkeyi pandemiyle mücadelede geride bırakıyor.


Independent Türkçe, UPI

DAHA FAZLA HABER OKU