Trump daha şimdiden 2020 seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmenin yolunu arıyor

ABD Başkanı, Mueller soruşturmasının “çaldığı” zamanın “telafi edilmesi” gerektiği için görev süresine 2 yıl daha eklenmesi fikrini yaymaya başladı

ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: Reuters

Donald Trump, Mueller soruşturmasında "kaybettiği" zamanı gerekçe göstererek başkanlık dönemini 2 yıl uzatma arayışını artık gizlemiyor.  

ABD Başkanı Trump, önde gelen destekçilerinden biri olan Evanjelik üniversitesi Liberty’nin başkanı Jerry Falwell Jr.’nin pazar yazdığı bir tweeti kendi sayfasında paylaştı.

Falwell yanlış bazı çıkarımlarda bulunduğu paylaşımda, "Herhangi bir engelleme ve tuzağın olmadığı, New York Times’ın Barack Obama’nın Trump’ın kampanyasını gizlice gözetlediğini itiraf ettiği, ekonominin tırmanışa geçtiği, Trump için en iyi haftanın ardından şimdi zararın telafi edilmesi desteğimi açıklıyorum. Başarısızlığa uğramış bu ahlaksız darbe yüzünden Trump’tan çalınan zamanın geri verilmesi adına başkanlık dönemine 2 yıl daha eklenmelidir" ifadelerini kullandı.

 

 

Ne var ki Falwell’in iddialarının aksine, eski Başkan Barack Obama’nın Trump’ın kampanyasını soruşturmada rolü olduğuna dair ortada hiçbir delil yok. Dahası Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in elinde, Rusya’nın 2016’daki seçimler sırasında müdahalesinin soruşturulmasının Trump tarafından engellendiğine dair çok sayıda kanıt var. 

Bununla birlikte Trump, “kaçırdığı” zamanın “telafi edilmesi” mesajını üstü kapalı desteklerken kendisine arka çıkan paylaşımların neredeyse tamamına Twitter hesabında yer veriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı’nın zamanını çalmakla suçladığı Özel Yetkili Savcı Mueller ise Mayıs 2017’de başladığı soruşturmayı geçen ay tamamladı ve incelemelerin sonucu ortaya 448 sayfalık bir rapor çıktı. 

Trump, bu konuyla ilgili tweetinde “En büyüğü muhtemelen ekonomide olmak üzere, başkan olarak elde ettiğim muazzam sonuçlara ve tarihte hiçbir başkanın ilk 2 yılında sahip olamadığı başarıya rağmen başkanlığımdan bir daha dönemeyeceğimiz 2 yıl çaldılar” dedi.

Trump ayrıca, “Cadı Avı bitmiş olsa da bunu asla unutmayacağız. Amerika'yı yeniden büyük yapalım!” diye ekledi. 

"Büyük farkla kaybetmezse seçimi saymaz"

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın başkanlık döneminin uzatılmasına dair imalı çıkışlardan yalnızca birkaç saat önce yaptığı bir açıklamada, 2020 ABD başkanlık seçimlerini Demokratların büyük farkla kazanamaması halinde Trump’ın Beyaz Saray’dan kendi rızasıyla ayrılmayabileceğini söylemişti.

New York Times’a konuşan Pelosi, Trump’ın sonuçlara itiraz edebileceğini ve iktidarı çok az farkla kazanan Demokrat adaya vermeyi reddedebileceğini belirtirken, “Bu duruma karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi. 

 

 

Diğer taraftan Trump’ın eski şahsi avukatı Michael Cohen, şubatta Kongre’deki ifade sürecinde, Trump’ın seçim sonuçlarını göz ardı eden bakış açısına dikkati çekmişti. 

2016 seçimlerinde kampanya finansmanına yönelik yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Cohen, “Trump adına çalışmış biri olarak 2020’de seçimleri kaybederse, barışçıl bir iktidar devri yaşanmamasından korkuyorum” demişti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU