SP’li Karaduman: Asgari ücrete yüzde 40 enflasyona göre zam yapılmalı

Saadet Partisi Konya Milletvekili Karaduman, temel ihtiyaçlarda enflasyonun bir önceki yıla oranla %40 olduğunu belirterek, asgari ücrette yapılacak artışın, asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir oranda olması gerektiğini söyledi

Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, enflasyon ve asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karaduman, Türk-İş’in verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 482 lira, yoksulluk sınırının ise 8 bin 86 lira olduğunu hatırlattı. Karaduman, asgari ücretle işçi çalıştıran bir işverene sadece bir işçinin maliyetinin 3 bin 458 lira, işçinin eline geçen rakamın 2 bin 324 lira geçtiğini belirterek, aradaki bin 134 liralık farkın ise vergi ve sosyal güvenlik kesintileri olduğunu söyledi.

İşçilerin geçimini sağlamakta, küçük işletmelerin de işçi çalıştırmakta zorlandıklarını ifade eden Karaduman, “Özellikle asgari ücretliden alınan vergilerin düşürülmesi, işverenden kesilen sosyal güvenlik primlerinin azaltılmasıyla asgari ücrette gerekli artışı sağlamak, elbette ki mümkündür” dedi.

Karaduman, uzun yıllardır Türkiye’de asgari ücretin açlık sınırın altında belirlendiğini, bu da yetmezmiş gibi, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisinin acımasızca yapıldığını ifade etti.

Asgari ücretten yapılan doğrudan ve dolaylı vergi kesintilerinin kaldırılmasını isteyen Karaduman, buna dair verdikleri kanun teklifinin komisyonda beklediğini kaydetti.

Türkiye’de asgari ücretli insanların nasıl geçindiklerinin, Türkiye’nin asıl ve gerçek Survivor’ı olduğunu ifade eden Karaduman, sadece çay ve simitle karnını doyuran bir ailenin, sadece kira, elektrik, su, doğalgaz giderlerinin toplamının 2 bin 300 lira olduğunu kaydetti. Karaduman, “Çay ve simit hesabıyla yola çıkanların, bugün vatandaşını, asgari ücretlisini, çay ve simide mahkûm etmiş vaziyettedir” dedi.

tablo.jpg
Temel giderlerin yer aldığı tabloyu gösteren SP'li Karaduman, "Türkiye'nin gerçek survivor'u bu tablodur" dedi / Fotoğraf: Youtube

 

Elektrik, doğal gaz, su, salça, yağ, un, çay, şeker ve bakliyat gibi en temel harcama kalemleri için bir önceki yıla oranla enflasyonun %40 olduğunu belirten Karaduman, asgari ücrete yapılacak artış oranının, asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir oran olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin her saatte 3 milyon dolar faiz ödediğini, bu miktarın 8 bin 800 asgari ücrete denk olduğunu; 2020 yılı için faize ayrılan paranın 138 milyar lira olduğunu, 2021 yılı için bu rakamın 180 milyar liraya çıktığını belirten Karaduman, bu durumda kimsenin ‘işçiye verecek paramız yok’ demeye hakkının da haddinin de söz konusu olamayacağını söyledi.

"Hedef yoksulluk sınırı olmalı"

Karaduman, asgari ücrete yapılacak zammın, açlık sınırı değil yoksulluk sınırı baz alınarak yapılması gerektiğini vurguladı.

 Asgari ücretin bir ülkenin gelişmişliğinin göstergesi olduğuna dikkati çeken Karaduman, işvereni de zor duruma düşürmeyecek şekilde asgari ücrette nihai hedefin yoksulluk sınırı olan 8 bin liranın altında olmaması gerektiğini dile getirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU