Üniversiteler artık istediği kadar yabancı öğrenci alabilecek. Karar Türk öğrenciler için fırsat eşitsizliği yaratır mı?

YÖK, üniversitelerdeki program kontenjanlarının en fazla yüzde 50'sine kadar yurt dışından öğrenci kabul edilmesine ilişkin sınırlamayı kaldırdı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan karara göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda yer alan 'programların kontenjanlarının en fazla yüzde 50'sine kadar yurtdışından öğrenci kabul etme sınırlaması' ortadan kaldırıldı.

Yeni düzenlemede devlet üniversitesi- vakıf üniversitesi ayrımı yok, uygulama tüm üniversiteler için geçerli. Tek sınırlama tıp ve diş hekimliği fakültelerinde uygulanacak. Bu programlarda yüzde 50'lik kontenjan devam edecek ama ayrı sınıf açılması koşuluyla, bu oranın üzerinde uluslararası öğrenci de alınabilecek.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre; bundan sonra üniversitelerin program bazında yurt dışından öğrenci kabul kontenjan talepleri, her eğitim ve öğretim yılı başlangıcından önce belirlenecek bir tarihe kadar bu kısıta tabi olmadan Yükseköğretim Kurulu’na bildirilecek. Bu talepler YÖK tarafından değerlendirilerek, karar verilecek ve üniversitelere duyurulacak.

Vakıf üniversitelerinin talebiydi

Üniversitelerde yabancı kontenjanlarının kaldırılması, kontenjanlarını doldurmakta zorlanan vakıf üniversitelerinin giderek daha yüksek dile getirdiği bir talepti.

Geçtiğimiz ocak ayında YÖK Başkan Vekili Prof. Rahmi Er, bu taleplere yanıt vermiş, "Vakıf üniversiteleri yabancı uyruklu öğrenci kontenjanının ancak yüzde 60’ını doldurabiliyor. Demek ki yabancı öğrenci kontenjanı sınırlaması diye bir sorun yok. Vakıf üniversitelerinin yabancı öğrenci kontenjanı 65 bin, bunun yüzde 40 kadarı boş” demişti.

Er, yabancı kontenjanı taleplerini şöyle değerlendirmişti:

“Yıllarca büyük bir emek ve çaba sarf ederek elde ettiği başarı sonucu bir tıp fakültesine yerleşmiş bir Türk öğrenci, eğitim düzeyi oldukça düşük bir ülkeden gelen öğrencilerle aynı sınıfta olsa, bu durum Türk öğrencinin eğitimine, emeğine, çabasına, kazanımına karşı bir haksızlık olmaz mı? Tıp fakültesine yerleşen Türk öğrencilerimizin anne-babaları, sizce çocuklarının gelecekteki başarıları açısından onların böyle bir ortamda okumasını isterler mi? Elbette istemezler”

Türkiye'de halen yaklaşık 150 bin yabancı öğrenci üniversite programlarında eğitim görüyor. Dünya genelinde ise yabancı öğrenci sayısı yaklaşık 5 milyon civarında.

 

 

"Sıkıntılı bir süreç"

Eğitim uzmanı Pervin Kaplan; düzenlemeyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi. Kaplan, "Bu düzenlemeyi, daha çok vakıf üniversiteleri dillendiriyordu ama ama devlet üniversiteleri de aslında istiyordu. Çünkü devlet üniversiteleri de uluslararası öğrencilerden öğrenim ücreti alıyor. Ancak sıkıntılı bir süreç bu. Zira dünyanın her gelişmiş ülkesinde uluslararası öğrenci kontenjanı uygulanır, bu sınırın kalkması kaygı nedeni olabilir" dedi.

 

pervin kaplan.JPG
Pervin Kaplan

 

"Türk öğrenciler için fırsat eşitsizliği yaratabilir"

Kaplan, tıp fakültesi, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarında bir süredir uygulanan başarı barajını hatırlattı, "Bu uygulamanın gerekçesi, sözkonusu programlarda kaliteyi korumak. Şimdi şöyle bir durum çıkıyor ortaya; Türkiye'deki öğrenci için baraj var ama uluslararası öğrenci sınırı yok... Uluslararası öğrenci sınırı kaldırılıyorsa, o zaman Türkiye'deki öğrenciler için de başarı barajının kaldırılması gerekir. Ancak o zaman adil bir düzenleme olabilir. Uluslararası öğrencinin gelmesi elbette bir ülke ekonomisine önemli ekonomik katkı sağlar, üniversiteleri ve kentleri canlandırır. Önemli olan nitelikli öğrenciyi Türkiye'ye çekebilmek. Ancak hem eğitim kalitesinin korunması hem de Türk öğrencilerin bundan olumsuz etkilenmemesi için tedbir almak gerekir" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU