ABD'den "sondaj" açıklaması: Türkiye'nin adımı oldukça kışkırtıcı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yapacağına yönelik açıklamasına ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, Türk gemilerinin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin açıklamayı Twitter üzerinden yaptı.

"ABD, Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) münhasır ekonomik bölge olarak tanımladığı alanda sondaj faaliyetlerini yapma niyetini duyurmasından derin kaygı duyuyor" diyen sözcü, bu adımın "oldukça kışkırtıcı" ve "bölgede tansiyonu artırma riski taşıdığını" söyledi. Ortagus, "Türk yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya ve tüm tarafları itidale davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını söylemişti.

 

 

AB de tepki göstermişti

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye'nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde sondaj yapma niyeti konusunda endişelendiklerini açıklamıştı.

Mogherini'nin bu sözlerine karşılık Dışişleri Bakanlığından "AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından ülkemizin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yapılan açıklamayı reddediyoruz" açıklaması yapılmıştı. Açıklamada  "Türkiye, evvelce de defaatle vurguladığı üzere bölgede en uzun kıyıya sahip ülke olarak kendi kıta sahanlığındaki hak ve çıkarlarını koruyacaktır" denilmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, bölgede tek taraflı atılacak herhangi bir adımın güvenlik ve istikrara zarar verebileceğini öne sürmüştü.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU