Dolar 9 ay sonra ilk kez 6 lirayı gördü

İç piyasalarda Yüksek Seçim Kurulu'nun ne karar açıklayacağı, dış piyasalarda ABD-Çin arası ticari gerilimin ne yöne gideceği endişesi sürerken Dolar/TL kuru 6 lira seviyesini aştı

Fotoğraf: AFP

Geçen hafta faiz kararı ve enflasyon verisinin ardından yapılan açıklamalar, Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişelerle Dolar/TL üzerinde artan gerilim, haftanın ilk işlem gününün haber gündemiyle daha da arttı. 

ABD'nin Çin'e yönelik gümrük vergilerini artıracağını açıklamasının ardından piyasalar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimleriyle ilgili nihai kararını bekliyor. 6 lirayı geçen Dolar/TL,  Rahip Andrew Craig Brunson'un serbest kaldığı bir gün önceki seviyeye gelmiş durumda. 

YSK'nın İstanbul seçimlerine yapılan olağanüstü itirazları görüşmek üzere 14:30'da toplanacak. 

ABD tarafında ise Başkan Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çin, 10 aydır ABD'ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor" ifadelerini kullandı ve bu yüzde 10'luk gümrük vergisinin cuma günü yüzde 25'e çıkarılacağını duyurdu. 

Trump'ın açıklamasının ardından dün gece Asya seansında 6,02'yi gören dolar/TL bu sabaha 5,98 lira seviyesinde başladı. 

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmedi. Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notu ve negatif not görünümünün zayıf dış finansmanını, geniş dış finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıttığı belirtildi. 

TL yılbaşından beri yüzde 11'in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, Reuters'a yaptığı açıklamada piyasanın yurtiçinde fiyatladığı çok fazla değişken olduğunu söyleyerek, "Piyasaların ana gündem maddesi İstanbul seçiminin yenilenip yenilenmeyeceği konusu, piyasada ağırlıklı olarak tekrarlanacağına dair beklenti var. Diğer taraftan dolar özellikle son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor. Tam anlamıyla gerileyemeyen enflasyon da risk unsurlarından. Bütün bu gelişmeler ve belirsizlik dolar/TL'nin 6 seviyesinin hemen altında hareket etmesine neden oluyor" dedi. Süllü, TL'nin değer kaybında asıl olarak içerideki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyerek, "S-400/F-35 konusu, TCMB'nin rezervleri de TL'de baskı yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU