Bilim insanları uyardı: Borcunu ödemeyi unutmak, erken bunama belirtilerinden biri

Yeni araştırmalar, kötü finans yönetiminin "can sıkıcı derecede yaygın" olduğunu ortaya koyuyor

(Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, kredi kartı veya borç ödemelerini unutmak demansın (bunama) erken bir belirtisi olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Alzheimer hastalığı ve buna bağlı demansı olan yaşlı yetişkinlerin, kendilerine resmi tanı konmasından neredeyse 6 yıl önce dahi ödemelerini zamanında yapmadığını keşfetti.

Örgün eğitim düzeyi daha düşük hastaların da teşhisten 7 yıl önce ödemelerini unutmaya başladığı tespit edildi. Eğitim düzeyi daha yüksek olanlarsa iki buçuk yıl öncesine kadar finansal "belirtiler" göstermeye başlamadı.

Araştırmanın baş yazarı Doçent Lauren Hersch Nicholas, bu tutarsızlığın, "düşük eğitim seviyesine sahip olanların sağlık hizmetine daha geç ulaşmalarından ve bu yüzden daha uzun bir süre gördüğümüzden" mi, yoksa "sadece belirtilerin bu kişilerde daha erken başlamasından" mı kaynaklandığının belli olmadığını söyledi.

Hakemli tıp dergisi JAMA'da yayımlanan çalışma, yalnız yaşayan 80 binden fazla Medicare yararlanıcısını araştırdı ve onlara ait 1999 ile 2018 yılları arasındaki tüketici kredisi raporu sonuçlarını analiz etti.

Dejeneratif hastalığa bağlı zayıf finansal kararların, kredi puanlarını etkilediği sonucuna vardı.

Nicholas "Sanırım, bunun verilerde gerçekten görebileceğimiz derecede yaygın olmasına biraz şaşırdık. Bu, can sıkıcı derecede yaygın" dedi.

Sonuçlarımızın zirvesinde, nihayetinde demans geliştirenler arasında zamanında yapılmayan ödemelerin yüzde 5 ila yüzde 20'sinden bunamanın sorumlu olduğunu bulduk.

Ödemelerinizi kaçırmanıza birçok başka faktör de neden olabilir. Ama bu yaş grubunda, demansın en önemli faktörlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Araştırmacılar, yıkıcı finansal hataların bir evin kaybıyla veya emeklilik maaşının bir dolandırıcıya verilmesiyle sonuçlanmadan önce bulgularının hastalar ve sevdikleri arasında farkındalık yaratmaya fayda sağlamasını umuyor.

Alzheimer Derneği'ne göre, 2019'da Birleşik Krallık'ta demansla yaşayan yaklaşık 850 bin kişi var.

Bu rakam, 65 yaş ve üzeri nüfustaki her 14 kişiden birini temsil ediyor.

Kadınlar bu rahatsızlıktan orantısız bir şekilde etkileniyor. Dünya genelinde demanslı kadınların sayısı ikiye bir oranla erkeklerden fazla.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU