BM’den acil eylem çağrısı: Hayvanlar ve bitkileri katledersek insanlar da yok olur

Bilim insanlarına göre, dünyanın 6. büyük kitlesel yok oluşunda 1 milyona yakın tür tarihten silinme tehlikesiyle karşı karşıya

Arılar gibi türlerin nüfusundaki azalma, insanların yaşamları için önemli doğal kaynakları tehlikeye atıyor / Fotoğraf: The Independent

İnsanlığın geleceği, ekosistemi bozarak bitkiler ve hayvanların yaşamında yol açtığı büyük çaplı tahribat nedeniyle tehlikede. 

Uzmanlar, biyoçeşitlilikte yaşanan kaybın insan ırkını en az iklim değişikliği kadar tehdit ettiğini belirtirken, dünyanın 6. büyük kitlesel yok oluşunda 1 milyona yakın türün tükenebileceğini belirtiyor. 

Birleşmiş Milletler’in (BM) doğadaki yaşama dair hazırladığı ve açıklanması beklenen genel değerlendirme raporunda, acilen harekete geçilmemesi halinde insanların şimdiki ve gelecekteki nesillerinin risk altında olduğu uyarısının yer aldığı belirtiliyor. 

Bin 800 sayfalık raporda, hükümetlerin ve siyasete yön veren diğer mekanizmaların kararlarını temel alan gelecek senaryolarına yer verilirken, konuyla ilgili kurtarma planları da öneriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda insanların ormanları, sulak bölgeleri ve diğer vahşi yaşam alanlarını yok ettiği, böylece dünyanın nefes alınabilir havasına, verimli topraklarına ve içilebilir sularına zarar verdiği ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, insanlığı tehdit eden doğadaki yıkımın, yine insan kaynaklı iklim değişikliği kadar büyük olacağının altınının çizilmesi bekleniyor.

BBC’nin raporun yazarlarına dayandırdığı bilgiye göre, söz konusu çalışma dünyaya “toplumsal ve ekolojik acil durum” çağrısı yapıyor. 

Daha yayımlanmadan içeriğine dair bilgilerin sızdığı rapor ayrıca, dünyada toprak yüzeyinin 4’te 3’ünün değiştiğini ortaya koyuyor.

Rapordan çıkması beklenen diğer detaylar arasında, okyanus balıklarının varlıklarını sürdürmenin sınırına geldiği, böceklerin, özellikle de arıların polen taşıma faaliyetlerinin bitmesinin besin ürünlerinin tedarikini sarsacağı uyarısı yer alıyor.

Çalışmaları 3 yıl süren ve yüzlerce uzmanın katılımıyla hazırlanan raporun duyurulacağı Paris’teki toplantıda 130 ülkeden diplomatlar bir araya gelecek. 

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri üzerine Hükümetlerarası Bilim-Siyaset Platformu (IPBES) Başkanı Robert Watson, raporla ilgili değerlendirmesinde “Türlerin, ekosistemin ve genetik çeşitliliğin yok olması, daha şimdiden insanlığın geleceği için küresel ve nesillerarası bir tehdit” dedi.

Gelecek yıllarda insanlığın önündeki en temel zorluğun, doğanın paha biçilemez katkılarını korumak olduğunu vurgulayan Watson, “Her düzeyde hazırlanacak politikalar, çabalar ve adımlar, yalnızca bilgi ve kanıtlara dayalı olmaları halinde başarı getirecektir” ifadelerini kullandı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) geçen yıl açıkladığı Yaşayan Gezegen adlı raporunda, memeliler, kuşlar, sürüngenler ve amfibilerin nüfusunun 40 yılda yüzde 60 azaldığını ortaya koymuştu. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU