Utah'taki gizemli monoliti kaldıranlara eleştiri: İkiyüzlüsünüz

Adamlar, monoliti kaldırdıklarını çünkü yapının bulunduğu alana ziyaretçi trafiğinin araziyi tahrip ettiğini söyledi

(Facebook/Utah Highway Patrol)

Alana gelen ziyaretçilerin araziyi tahrip ettiğini savunan iki adam, gizemli Utah monolitini kaldırdı. Bunu eleştirenlerse adamlara "doğa yürüyüşü dünyasının Karenleri" (Amerika'da kendilerine her şeyi hak gördükleri gerekçesiyle bazı beyaz kadınlar için kullanılan pejoratif bir niteleme -ed.n.) adını verdi.

Monoliti kaldıran macera turu rehberi Sylvan Christensen ve "Sketchy Andy" lakaplı BASE atlayışçısı Andy Lewis, yapıyı sökerken videoya çekerek sosyal medyada paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkili, Daily Mail'a gerekçelerini belirten bir açıklama yaptı.

Christensen, "Kamu topraklarımız, yabani yaşam, bölgeye özgü bitkiler ve tatlı su kaynaklarının kullanımını nasıl paylaşıp standartlaştırdığımıza ve bunlar üzerindeki insan etkilerine dair net emsallerin mevcudiyeti sebebiyle Utah Monoliti'ni kaldırdık" dedi.

Tur rehberi, eylemlerinin kamu arazilerinin kaybına dikkat çekmesini umduğunu belirtti.

Gizem bir tutku yarattı (monolitin gizemi - ed.n.), biz de bunu insanları bölgedeki gerçek sorunlarla ilgili bir araya getirebilmek için kullanmak istedik, kamu arazilerimizi yitiriyoruz, böyle şeylerin bir faydası yok.

Christensen, monoliti kaldırmak zorunda olmaktan gurur duymadığını fakat bölgeye artan ziyaretçi trafiğinin araziye çoktan zarar vermeye başladığını ifade etti.

Açık konuşalım: Utah Monoliti'nin yerinden kaldırılması trajik bir durum. Bundan gurur duyduğumuzu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Hayal kırıklığına uğradık. Öte yandan, çok geç kaldık. Bu bölge, nüfus hareketliliğine (özellikle pandemi esnasında) fiziki bakımdan hazır değildi.

Christensen, turistlerin alana otomobil, otobüs ve arazi araçlarıyla geldiğini söyledi. Monoliti görmek için hava aracıyla gelenlerin bile olduğunu ifade etti.

Rehber, hatta bazı ziyaretçilerin tuvalet ihtiyaçlarını alanda giderdiğini de belirtti.

Tuvalet yok ve evet, çölde kaka yapmak kötü bir davranış. Bunu yapan birçok kişi vardı. İşaretli yollar ve çöp kutuları yok, burası kullanıcı grubu alanı değil.

Şikayetleri haklı bulan ABD Arazi Yönetim Bürosu (BLM), alandaki ziyaretçi trafiğinin civardaki araziye zarar verdiğini doğruladı.

Gizemli yapının ortadan kaldırılmasına ilişkin gerekçeler iyi niyetli olsa bile, eleştirilere maruz kaldı.

İkilinin monoliti devirdiği Instagram videosuna yorum yapan bir kişi, "Dostum... hadi ama" yazdı.

Böyle yaparak kendini beğenmiş g**ün teki oldun. Bu kuralın istisnasıydı.

Eleştiriyi yapan kişi, monolitin kaldırılıp kaldırılmamasına ilişkin kararı BLM'nin vermesi gerektiğini söyledi.

Manzaraya, taş üzerindeki graffiti gibi bir zarar vermiyordu. Utah'ı uluslararası ilgi odağı haline getiren, merak uyandıran, çekici bir sanat eseriydi. Kaldırılması veya kurulmasına yönelik kararı BLM vermeliydi, siz değil.

Başka bir kullanıcı da geçimini insanları çöle getirerek kazanan Christensen'in ikiyüzlü olduğunu söyledi.

Bu işi yapan kişi bir rehber şirketinde çalışıyor. İkiyüzlülüğe bakın. Moab Kanyonu Turları, kanyonlara kaç tane gülünç çapa yerleştirmişti? Elime bir İngiliz anahtarı alıp Moab kanyonundaki gelişigüzel çapaları kaldıracağım. Bir cıvata seti veya en azından bir kum kapanı hazırlamaya başlasam iyi olur.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU