ABD: Çin’de 1 milyon Müslüman Uygur tutuklu ve işkence görüyor

Pentagon, Çin’deki askeri cezaevlerini “Nazi toplama kamplarına” benzetti

Eylül 2018’de çekilen fotoğrafta Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Dabaşeng bölgesinde bulunan “eğitim merkezi” görülüyor / Fotoğraf: Reuters

Amerikan Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) Asya politikalarının başında bulunan Randal Schiver, düzenlediği bir basın toplantısında Çin’in askeri varlığıyla ilgili “Pekin, Komunist Partisi güvenlik güçlerini kullanarak Çinli Müslümanları zorla toplama kamplarına hapsediyor”  ifadelerini kullandı.

Bu kamplardaki tutuklu sayısının 3 milyona yaklaşmış olabileceğini belirten Schiver’in sözleri, ABD yönetiminde Çin’in Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara uyguladığı asimilasyon uygulamasına verilen en sert tepki olarak değerlendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’a konuşan eski tutuklular, söz konusu kamplardaki sorgulamalar sırasında işkence gördüklerini, kalabalık hücrelerde yaşamak zorunda kaldıklarını ve insanları intihara kadar sürükleyen “insanlık dışı” uygulamalara maruz kaldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin “Normalde Nazi Almanyası ile özdeşleşen toplama kampı ifadesini neden kullandınız?” sorusu üzerine Schriver, “Şartlar göz önüne alındığında bu tanımlama uygun” karşılığını verdi.

Schriver “10 milyon nüfuslu bir toplulukta tutukluların sayısı anladığımız kadarıyla en az 1 milyon. Ancak bizim tahminimize göre bu sayı 3 milyon. Bu da topluluğun önemli bir kısmı anlamına geliyor” sözlerini kullandı.

Washington’daki Çin Büyükelçiliği ise Pentagon’un açıklamasına henüz yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise geçtiğimiz perşembe günü (2 Nisan 2019) yaptığı açıklamada Çin’in faaliyetlerinin 1930’lu yılları hatırlattığını söylemiş ve askeri cezaevleri için “yeniden eğitim kampları” ifadesini kullanmıştı.

ABD hükümeti, son dönemde milyonlarca Uygur ve diğer Müslüman etnik azınlıklara ev sahipliği yapan ve Orta Asya'yı çevreleyen geniş bir bölge olan Sincan'daki Çinli üst düzey yetkililere yönelik yaptırımlara ağırlık veriyor.

Çin ise ABD’nin yaptırımlarına karşı “aynı oranda” misilleme yapılacağını söylüyor.

Geçtiğimiz ay Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valiliği “toplama kampı” ifadesini reddederek bunların yatılı okuldan farksız olduğunu belirtmişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU