Demokrat Kongre üyesi İlhan Ömer, Venezuela polemiğinde Mike Pence'e karşılık verdi

"Kendilerini bizi küçük düşürmek zorunda hissediyorlar” diyen Ömer, “beyaz olmayan” kadınların bu tür eleştirileri ilk kez duymadığını söyledi

İlhan Ömer, Venezuela'da yaşanan karışıklıkta Amerikan dış politikasının etkili olduğunu savunuyor / Fotoğraf: Reuters

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi İlhan Ömer, Venezuela'daki siyasi karışıklıkla ilgili sarf ettiği sözler için “Ne hakkında konuştuğunu bilmiyor” diyen Başkan Yardımcısı Mike Pence’e sert karşılık verdi. 

Kongre’nin ilk Müslüman kadın üyelerinden biri olan Ömer, ülkesinin Venezuela’daki çatışmalardan kısmen sorumlu olduğunu savunmuştu. 

Bunun üzerine Mike Pence, Fox News'ten Sandra Smith'e yaptığı açıklamada, İlhan Ömer için “Kongre üyesi ne hakkında konuştuğunu bilmiyor” dedi.

Pence, Venezuela Devlet Başkanı hakkında konuşurken, "Nicolas Maduro, güney yarımkürede en zengin uluslardan birini, kelimenin tam anlamıyla daha önce hiç görmediğimiz bir yoksunluk, zulüm ve sefalet seviyesine getiren sosyalist bir diktatör. Yaşananlar, ABD politikalarının sonucu değildir” yorumunu yapmıştı.

 

pence reuters.jpg
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence / Fotoğraf: Reuters

 

Ömer ise ABD Başkan Yardımcısı’nın verdiği bu tepkiyi değerlendirirken, “beyaz olmayan kadınların” Pence'in eleştiri tarzına hiç de yabancı olmadığını söyledi. 

Minnesotalı Demokrat, konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda, “Onlar ‘Aynı fikirde değiliz’ demek yerine ‘Ne hakkında konuştuğunu bilmiyor’ diyorlar. Kendilerini bizi küçük düşürmek zorunda hissediyorlar. Bu sözler, iklim değişikliğini Çinlilerin uydurduğunu düşünen bir yönetimden geliyor” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela’da yaşanan siyasi karışıklıktan Amerikan dış politikasını sorumlu tutan Ömer, ABD’nin desteklediği rejim değişikliğinin hem ABD’ye hem de hedef alınan ülkelerdeki halklara zarar verdiğini belirtmişti. 

Ömer, “Uyguladığımız birçok politika, Venezuela’da adeta yıkıma öncülük etti. Dahası, bugün geldiğimiz noktaya bir anlamda biz zemin hazırladık” demişti. 

ABD’nin Orta Amerika’daki müdahalelerini ve ABD’nin yaptırımlarının uzun vadeli etkilerini tartıştığı “Demoraksi Şimdi!” (Democracy Now) adlı radyo programına katılan Ömer, "Nihayetinde müdahale etmek ve rejimi değiştirmek için uygulanan bu zorbalık ve yaptırımlar Venezuela gibi ülkelerin insanlarına yardımcı olmuyor. Ayrıca ABD'nin çıkarlarını da desteklemiyor” diye konuşmuştu.

Ömer’in açıklamaları, Venezuela’da Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Juan Guaido'nun bu hafta başında Maduro'ya karşı askeri bir ayaklanma başlatması üzerine yaşanan protestoların sürdüğü bir sırada geldi.

 

 

ABD’nin onlarca yıldır dış politikada başvurduğu temel yöntemlerden biri olan yaptırımlar, Trump yönetiminin ağırlıkla kullandığı bir seçenek oldu.

Ocakta Guaido’nun yanında olduklarını açıklayan Trump yönetimi, Maduro’nun yerine ülkenin geçici başkanı olarak kabul ettikleri bu ismi ekonomik açısından da desteklemeye çalışacaklarını duyurdu.

ABD yönetimi martta da Maduro'yu yetkilerini Gauido'ya devretmeye zorlamak için Venezuela'ya yeni yaptırımlar uyguladı.

Guaido'nun çabalarının yanı sıra söz konusu yaptırımlar, iktidar mücadelesinin şiddete dönüştüğü Venezuela'nın başkenti Karakas’ta bu hafta kitlesel protestolara yol açtı.

Venezuela’daki ekonomik koşullar, ABD’yi kendisini devirmeye çalıştığını savunan Maduro’nun 2013’te iktidara gelmesinden bu yana kötüleşti. 

Petrol zengini ülke, ekonomik ve siyasi kargaşayla boğuşuyor. Hiperenflasyonla birlikte Venezuela para birimi neredeyse değersiz hale gelirken, çoğu insan fırlayan fiyatlar yüzünden gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU