T-Rex'in vaftiz babası: Brezilya'da 230 milyon yıllık kalıntılar bulundu

Keşif, dinozorların evrimi hakkında yeni bilgiler verebilir

Kalıntılar bir çiftlikte ortaya çıkartılırken Dr. Muller, burayı 2014'te uydu görüntüleriyle keşfettiklerini belirtti (Facebook / Marcio L. Castro)

Brezilya’da, Tyrannosaurus Rex’in (T-Rex) en eski akrabası olarak bilinen 230 milyon yıllık bir dinozorun kalıntıları keşfedildi.

Türünün şimdiye kadar keşfedilmiş en ilkeli olan dinozorun tam adı Erythrovenator jacuiensis. Yaratık adını, fosilin ve bulunduğu yerin yakınındaki nehirin renginden alıyor ve bu "Jacui’li kırmızı avcı" anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya’daki Santa Maria Federal Üniversitesi’nden paleontolog Dr. Rodrigo Muller, Erythrovenator’un ilk teropodlardan biri olduğunu belirtti. Jurassic Park’la ünlenmiş Tyrannosaurus ve Velociraptor gibi korkunç ve etobur dinozorların soyundan geldiğini söylediği Erythrovenator’a “T-Rex’in vaftiz babası” lakabını taktı.

Ancak iki dinozoru karşılaştırınca aralarındaki farklar dikkat çekiyor. Zira T-Rex, 8 ton ağırlığında ve 12 metre boyunda olabiliyordu. Erythrovenator ise yaklaşık iki metre uzunluğundaydı.

Daily Mail'in haberine göre, Dr. Muller, söz konusu dinozorun özellikleri hakkında şunları ekledi:

Erythrovenator’un diğer ilk teropodlar gibi keskin ve bıçağa benzeyen dişleri vardı. Derisinin tüy benzeri yapılara sahip olduğuna inanıyoruz.

T-Rex yaklaşık 66 milyon yıl önce yaşarken Erythrovenator’un bu kalıntıları 230 milyon yıl öncesine yani geç Triyas dönemine ait.  Bu yüzden uzmanlara göre, kalıntılar, şimdiye kadar yaşamış en korkunç kara avcılarının evrimine ışık tutabilir.

Dinozorun küçük cüssesine rağmen güçlü bacak kaslarına sahip olduğunu ve epey hızlı hareket edebildiğini belirten Dr. Muller, tıpkı T-Rex gibi bunun da bir süper avcı olduğunu da ifade etti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU