Elon Musk Mars'a gidecek uzay aracının ilk gerçek uçuşunun "çok yakında" yapılacağını söyledi

Texas'ta bir ilçede faaliyet gösteren bir internet sitesi fırlatma sürecinin Çarşamba başlayacağını öne sürdü

SpaceX, uzay aracı Starship'i 15 km yükseğe fırlatıp sonra indirmeyi planlıyor (SpaceX)

SpaceX CEO'su Elon Musk, Mars'a gidecek uzay aracı Starship'in ilk gerçek uçuş testinin "çok yakında" yapılacağını söyleyerek Çarşamba gibi yakın bir tarihte gerçekleşebileceğini ima etti.

Başarıyla gerçekleştirilen bir dizi statik yangın testi ve 150 metrelik "sıçramaların" ardından SpaceX, Starship'i 15 km irtifaya çıkarıp sonra indirmeyi planlıyor.

Testin fiilen sıkıntısız geçme ihtimali yalnızca üçte bir olsa da Musk, etkinliğin internette "tüm ayrıntılarıyla" canlı yayımlanacağını söyledi.

Testin kesin tarihi ve saati henüz duyurulmasa da SpaceX, 2 Aralık Çarşamba günü yerel saatle 08.00 ve 17.00 arasında Texas'taki Boca Chica tesisini çevreleyen bölgedeki bazı yolların kapatılmasını istedi.

3 ve 4 Aralık'ta da aynı saatlerde yolların kapatılması planlanıyor.

Musk, pazartesi günü, "Çok yakında yapılacak" diye tweet attı. Pazar günüyse şunları söylemişti:

Uçuş çarşambadan önce gerçekleşmeyecek.

Musk, Starship'in geliştirilmesini SpaceX'in bir numaralı önceliği haline getirmiş, insanlığı çok gezegenli bir tür haline getirme hedefini hızlandırma çabası içinde hem şirkete hem de şahsına ait kaynakları Texas'taki tesise aktarmıştı.

Milyarder girişimci bu sene, Starship aracıyla Mars'a seyahat etmeye ömrünün yeteceğini umduğunu ama mevcut zaman çizelgesinin fazla yavaş olduğundan endişelendiğini söylemişti.

Mart'ta düzenlenen Satellite2020 etkinliğinde, "An itibarıyla en çok endişelendiğim şey, inovasyon hızımızı dramatik ölçüde geliştirmezsek Ay'da bir üs veya Mars'ta bir şehir kurmak gibi hedeflerin gerçeklemeyecek olması" diye konuşmuştu.

İnovasyon hızımızı artırmak zorundayız, aksi takdirde, şimdiye kadarki gidişata göre Mars'a çıkana kadar ben ölmüş olacağım.

SpaceX, her biri Güneş Sistemi'nde 100 kadar kişiyi taşıma kapasitesine sahip Starship uzay araçlarını seri üretime geçirmeyi planlıyor.

SpaceX patronunun önceki iddialarına göre, Starship aracıyla yapılacak ilk Mars kargo görevi 2022 gibi yakın bir tarihte, mürettebatlı uçuşlar da 2024'te başlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starship'in biletli yolcuları taşıyacağı kısa mesafeli ticari uçuşlarınsa Ay etrafında bir seyahatle başlaması ve 2023'te gerçekleşmesi planlanıyor. 

Japon iş adamı Yusaku Maezawa ilk ticari yolcu olmak için SpaceX'e çoktan "ciddi bir kapora" verdi. Maezawa, seyahatte kendisine katılması için "dünyanın farklı yerlerinden 6 ila 8 sanatçıyı" davet etmeyi planlıyor.

Bu haftaki test başarılı olursa Starship'in geliştirilmesindeki bir sonraki büyük kilometre taşı yörünge uçuş testi olacak.

Bunun da 2021 içinde bir tarihte gerçekleşmesi bekleniyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU