Kuzey Kore’nin 2 yıl sonra yaptığı füze denemesi tansiyonu yükseltti

Pyongyang daha önce uzun menzilli ve nükleer füze denemesi yapılmayacağı sözünü vermişti

Çok sayıda roketatar ve güdümlü füzenin kullanıldığı tatbikat televizyonda canlı olarak yayınlandı / Fotoğraf: KCNA (Kore Resmi Haber Ajansı)

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füze denemesi yaptığını duyurdu. Bu, Pyongyang'ın Kasım 2017'den bu yana yaptığı ilk füze denemesi olarak kayda geçti.

Açıklamada, füzelerin 70 ile 200 km arasında seyredip Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi.

Kuzey Kore’nin uzun zaman aradan sonra yaptığı kısa menzilli füze denemesi bölgede tansiyonu yükseltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pyongyang’ın Kasım 2017’den bu yana ilk kez füze denemesi yapmasının ardından Güney Kore’den “Kore Yarımadası’nda askeri gerilimi artıracak adımlardan vazgeç” açıklaması geldi.

Kuzey Kore'nin devlet haber ajansı KCNA'da yer alan haberde Devlet Başkanı Kim Jong-un’un, dün sabah ülkenin doğusundaki Wonsan kentinde yapılan tatbikatı yerinde izlediği kaydedildi.

Ajansın geçtiği haberde “Tatbikatın amacı büyük kalibreli çok sayıda roketatar ve savunma birimlerinin taktik güdümlü silahlarının performansını test etmektir” denildi.

North Korea Tech muhabiri Martyn Williams, tatbikat sırasında çekilen fotoğrafları Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Trump: Kim, bana verdiği sözü bozmak istemiyor

Füze denemesiyle ilgili haberlerin çıkmasının ardından Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Bu ilginç dünyada her şey mümkün, ancak ben Kim Jong-un'un Kuzey Kore'nin ekonomik potansiyelinin tam farkında olduğunu ve bunu engelleyecek veya akim bırakacak bir şey yapmayacağına inanıyorum. Onun yanında olduğumu biliyor ve bana verdiği sözü bozmak istemiyor. Anlaşma olacak" ifadelerini kullandı.

Kısa menzilli füze denemesiyle ilgili konuşan Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders da "Kuzey Kore'nin bu gece yaptıklarından haberdarız. Gerekli görüldüğü üzere izlemeye devam edeceğiz" dedi.

Trump, şubat ayında Vietnam’ın başkenti Hanoi'de düzenlenen zirvede, Kim Jong-un'un önerisinin kötü bir anlaşma olduğunu söyleyerek masadan kalkmıştı.

Kuzey Kore, Washington’dan nükleer silah programının kısmen kaldırılması karşılığında ABD’nin yaptırımlarını kaldırmasını istemiş, ABD ise Kuzey Kore’nin tüm nükleer silah programını hızlı bir şekilde durdurmasını talep etmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU